تقسیم بندی قومهای استان آذربایجان
استان آذربایجان خود دارای قومهای بزرگی است که در این استان به وجود آمده و شکل گرفته اند. اگر بخواهیم یک تقسیم بندی کلی برای این اقوام در نظر بگیریم آنها را به سه دسته کلی تقسیم میکنیم. قوم بزرگ آذری، قوم کرد و قوم عشایر و ایلهای مربوط به این استان است. هرکدام از این قومها دارای پوشش متفاوت و مخصوص به خود هستند و لباس محلی آذری هرکدام از این قومها با هم فرق دارد.
پارچه استفاده شده در لباس محلی آذری دخترانه
اجزاء لباس محلی آذری دخترانه
۱) سرپوش
بُرک: نوعی کلاه است که همراه با لباس محلی آذری به کار رفته و کامل کننده آن است. برک هم به صورت ساده و هم به صورت تزیین شده مورد استفاده قرار میگیرد. برای تزیین این کلاهها از پولکهای رنگی و سکههای قدیمی استفاده میشود. دختران بر اساس سلیقه به انتخاب هر کدام از این کلاهها میپردازند و اغلب از پولکهای رنگی استفاده میکنند.
چارقد: چارقد روسری است که دختران بر سر کرده و به کمک آن موهای خود را میپوشانند.
۲) تن پوش
کؤینَک: به پیراهنی گفته میشود که قد آن به ۱۵۰ سانتیمتر میرسد و دارای شانههای بدون درز و دامن پرچین و چند طبقه است.
جبکن: لباسی با آستینهایی است که از شانه گشاد میشوند و بر روی کوینک قرار میگیرد. جبکن دارای انواع مختلفی است.
آرکالیک: نوعی لباس محلی آذری دخترانه است که دارای آستینهای بلند و گشاد بوده و یقه بازی دارد که با یک دکمه از دو طرف به هم رسیده و در وسط بسته میشود.
لباده: به لباسی گفته میشود که تا زیر کمر بلندا دارد. آستینهای این لباس تا آرنج است. این لباس باز بوده و در دو طرف خود دارای بالهایی است.
کوردو: لباسی بدون آستین و کوتاه همانند جلیقه است که بیشتر در فصلهای سرد سال از آن استفاده میشود. این نوع جلیقه با سکه تزیین شده است.
شال کمر: شال کمر یا پشت بند نوعی شال است که بر روی پیراهن قرار میگیرد.
تومان: به دامنهای چین چین و چند طبقهای گفته میشود که یکی از اجزاء لباس محلی آذری دخترانه به حساب میآید و شبیه به لباس محلی مازندرانی زنانه است. جنس این دامنها ابریشم است.
۳) پاپوش
درپا: به شلوارهای بلند و رنگارنگی گفته میشود که تا مچ پا است.