
مهاتما گاندی، رهبر آزادی خواه و پدر معنوی هند بود که ملت هند را برای رهایی از استعمار و سلطه بریتانیا (انگلستان) در سال 1918 میلادی (1296 شمسی) رهبری کرد تا توانست بعد از 150 سال کشور هندوستان را از بند استعمار بریتانیا آزاد سازد.
از زمانی که گاندی مسئولیت رهبری نبرد برای آزادی و کنگره ملی هند در سال ۱۹۱۸ (۱۲۹۶) را به عهده گرفت، به عنوان نمادی ملی شناخته شد و میلیونها نفر از مردم او را با لقب مهاتما یا روح بزرگ یاد میکردند. هر چند که او از القاب افتخارآمیز بیزار بود ولی امروز هم همگی او را با نام مهاتما گاندی میشناسند. سوای اینکه بسیاری او را به عنوان یکی از بزرگترین رهبران تاریخ تلقی میکنند. مردم هند از او با عنوان پدر ملت یا باپو (در هندی به معنای پدر) یاد میکنند. زادروز وی در هند به عنوان یک روز تعطیل ملی است و گاندی جایانتی نام دارد.
گلچینی از تصاویر رنگی تاریخی مهاتما گاندی
کودکی گاندی، عکس 1876 میلادی
«مهاتما گاندی» در سال ۱۸۶۹ در یک خانواده هندو در گجرات هند متولد گردید. گاندی در آغوش مادری فداکار رشد میکرد و از تأثیرات جائین گجرات، رنگ و شکل میگرفت. او از همان سنین کودکی با مرام آسیب نرساندن به موجودات زنده خو گرفت و به گیاهخواری، روزهداری برای خودسازی و خالص نمودن خویش و زندگی توأم با گذشت اعضای فِرق و مذاهب مختلف کوشش ورزید. خانواده او از طبقه «وایشا» یا تجار هندی بودند.
در ماه مه ۱۸۸۳ درحالیکه ۱۳ سال داشت با دختری همسن خود ازدواج کرد؛ والدینش هر دو آنها را اداره میکردند (همسرش کاستوربا یا کستوربا نام داشت که وی را «با» صدا میزدند).
گاندی و همسرش در سال 1922
مهاتما گاندی با کت شلوار. هند، 1893
مهاتما گاندی در ایستگاه قطار لیون در پاریس سال 1930
گاندی همیشه میگفت که اصول او ساده هستند و از باورهای سنتی هندو به نامهای ساتیا (حقیقت) و آهیمسا (ضد خشونت) گرفته شدهاند. او میگفت «من چیز جدیدی ندارم که به دنیا یاد بدهم، حقیقت و ضد خشونت بودن همسن کوهها هستند».
مهاتما گاندی (مهنداس کارامچاند گاندی، 1869 - 1948)، رهبر کنگره هند و نماینده اتباع هند، پس از شرکت در کنفرانس لندن ، در مورد اصلاحات قانون اساسی هند، خانه ملاقات دوستان در خیابان یوستون را ترک می کند. (عکس از داگلاس میلر/گتی ایماژ)
گاندی در قامت رهبری که مبارزه ی آرام و بدون خونریزی را در دستور کار خود قرار داده بود؛ تصمیم گرفت تا به جای استفاده از پارچه های انگلیسی، پارچه ی دستباف خود از محصولات هندی را بر تن کند. اقدام ساده ی گاندی تبدیل به موجی ملی شد و به زودی صنایع نساجی انگلیسی واقع در هند به سمت و سوی ورشکستگی رفتند
گاندی در حال بافتن پارچه ای برای لباس های خودش که باعث ایجاد جنبش ملی در هند علیه کارخانجات پارچه بافی انگلیسی شد.
در حدود سال 1900: مهاتما گاندی (مهنداس کارامچاند گاندی) (1869 - 1948) زمانی که یک مرد جوان در آفریقای جنوبی بود.
جالب است بدانید ، زبان فارسی پیش از آنکه هند مستعمره انگلستان شود، دومین زبان رسمی این کشور و زبان فرهنگی و علمی بهشمار میرفت. اما پس از استعمار انگلیسیها در سال ۱۸۳۲، انگلیسی به تدریج جایگزین فارسی شد و همچنان زبان دوم هندی ها انگلیسی می باشد.
مهاتما گاندی با دو نوه اش آوا و مانو در خانه بیرلا در دهلی نو از خنده لذت می برد.
مهاتما گاندی و همسرش
تصویری رنگی و کمتر دیده شده از گاندی در جوانی (سال 1910 میلادی)

جملات زیبا پند آموز از گاندی
سخنرانی گاندی در بین هوادرانش
رهبر سیاسی و معنوی هند مهاتما گاندی ، در ایستگاه بولونی به همراه خانم ساروجینی نایدو، در راه انگلستان برای شرکت در کنفرانس میز گرد به عنوان نماینده اتباع هند.
ترور گاندی
گاندی در ۹ بهمن (۳۰ ژانویه) ۱۳۲۶ توسط ناتورام قادسی با شلیک سه گلوله به قفسه سینه در سن ۷۹ سالگی کشته شد. او پیش از این بارها مورد سو قصد قرار گرفته بود. قاتل گاندی از افراطیهای هندو بود که معتقد بود روابط گسترده با پاکستان به اقتدار هندوستان لطمه وارد کرده است.
پس از ترور مهاتما گاندی جسدش سوزانده شد و بخشی از خاکستر آن در بنای یادبودی در شهر پرادیش در هند مرکزی نگهداری می شود.
17 فوریه 1948: خاکستر مهاتما گاندی، رهبر ناسیونالیست ترور شده هند (1869 - 1948) در خیابان های هند حمل شد.
خاکستر گاندی پس از فوتش ، در کوزه ای گلی و اندک دارایی های شخصی او در خانه اش.
در سال 2019 همزمان با مراسم صد و پنجاهمین سالروز تولد گاندی بخشی از خاکستر جسد او که در یک بنای یادبود نگهداری میشد دزدیده شد. پلیس احتمال میدهد این اقدام کار همان قماش افرادی باشد که حدود هفتاد سال پیش گاندی را ترور کردند
تهیه ، ترجمه ، تولید و بازسازی عکسها گاندی ، اختصاصی رسانه دلگرم