روشی جدید که انسان را 30 سال جوانتر می کند
محققین روشی ابداع کردند که بوسیله آن می‌‌توان سلول‌های پوست را 30 سال جوان‌‌تر کرد.

به گزارش بهداشت نیوز، محققان روشی ابداع کرده‌اند که می‌تواند ساعت بیولوژیکی سلول‌های پوست را 30 سال به عقب برگرداند. در این تحقیق سلول‌های بنیادی را از سلول‌های بالغ ایجاد کردند. این روش احتمالا می‌تواند برای درمان بیماری‌های پوستی در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
در سال 2007، Shinya Yamanaka در دانشگاه کیوتو در ژاپن تکنیکی را توسعه داد که می‌توانست سلول‌های پوست بالغ را با وارد کردن چهار مولکول تخصصی به نام «عوامل یاماناکا» به سلول‌های بنیادی تبدیل کند که رشد سلولی را معکوس می‌کنند. حدود 50 روز قرار گرفتن در معرض این مولکول‌ها باعث می‌شود تا سلول‌های طبیعی به سلول‌های بنیادی پرتوان القایی (iPSCs) دوباره برنامه‌ریزی شوند.
Diljeet Gill از مؤسسه بابراهام در کمبریج بریتانیا می‌گوید: "وقتی یک سلول را به iPSC تبدیل می‌کنید، نوع سلول اصلی و عملکرد آن را از دست می‌دهید". گیل و همکارانش اکنون تکنیکی ابداع کرده‌اند که از عوامل یاماناکا برای جوان‌سازی سلول‌های پوست بدون از دست دادن عملکرد قبلی‌شان استفاده می‌کند.
محققان نمونه‌های سلولی پوست را از سه اهداکننده انسانی که میانگین سنی حدود 50 سال داشتند، جمع‌آوری کردند، سپس آن‌­ها را به مدت 13 روز در معرض عوامل یاماناکا قرار دادند تا حدی سلول‌ها را جوان کنند. سپس فاکتورهای یاماناکا را حذف کردند و سلول‌ها را رها کردند تا رشد کنند.

با افزایش سن، DNA ما با مواد شیمیایی برچسب گذاری می‌شود، بنابراین ردیابی این نشانگرها می‌تواند به ما در تعیین سن بدن کمک کند. این به عنوان ساعت اپی‌ژنتیک ما شناخته می‌‌شود. با گذشت زمان، برخی از ژن‌های ما، روشن یا خاموش می‌شوند که مجموعه آن‌ها به عنوان رونوشت شناخته می‌شوند.

گیل و تیمش دریافتند که پروفایل‌های ساعت اپی‌ژنتیک و رونویسی سلول‌­های نیمه برنامه ریزی شده با پروفایل‌­های سلول‌های پوستی که متعلق به افرادی که 30 سال جوان تر بودند مطابقت دارد.

سلول‌های جوان‌شده نیز مانند سلول‌های جوان‌تر عمل می‌کنند و کلاژن بیشتری نسبت به سلول‌هایی که تحت برنامه‌ریزی مجدد قرار نگرفته‌اند، تولید می‌کنند. هنگامی که روی یک زخم مصنوعی قرار می‌گیرد، سلول‌های که مجدد رنامه‌ریزی‌شده‌اند برای بستن شکاف بسیار سریع‌تر از سلول‌های قدیمی برای بستن زخم حرکت می‌کنند.

Wolf Reik، عضو تیم، همچنین در مؤسسه بابراهام، می‌گوید: "در افراد جوان، اگر خراشی ایجاد شود، بهبود زخم سریع‌تر صورت می‌گیرد، در حالی که بهبودی در افراد مسن زمان بیشتری می‌برد. این یافته نشان داد که نه تنها خوانش‌های مولکولی که جوان‌تر هستند، بلکه سلول نیز بیشتر شبیه سلول‌های جوان عمل می‌کند." ریک می‌گوید، پیشرفت کلیدی در این مطالعه این است که ما اکنون می‌توانیم سلول­‌ها را بدون تغییر هویت یا عملکرد آن‌ ها به طور قابل توجهی جوان سازی کنیم. در مطالعات قبلی، در نهایت با یک سلول بنیادی مواجه صورت می‌گرفت که آن چیزی نیست که برای درمان کافی باشد. این تکنیک ممکن است روزی در درمان بیماری‌های پوستی مانند سوختگی و زخم مفید باشد. گیل می‌گوید: این امتیاز اضافه نیز وجود دارد که سلول‌ها توسط بدن فرد رد نمی‌شوند، زیرا سلول‌های خود فرد خواهند بود.

این روش تاکنون فقط در سلول‌های پوست آزمایش شده است. از طرفی محققین این مطالعه امیدوارند تا بتوانند آن را در سایر انواع سلول‌ها ترجمه کنند.
منبع: بنیان