نقاط ریز سفیدی که گاهی روی قسمتهایی از پوست ایجاد میشوند معمولا سمج هستند و به سادگی از بین نمیروند. نام این برجستگیها میلیا یا کیست میلیوم است که در هر سن و جنسی ممکن است رخ دهد و حتی پوست نوزادان هم ممکن است دچار میلیا شود.
در بیشتر موارد میلیا با آکنه اشتباه گرفته میشود اما این عارضه پوستی برخلاف آکنه ممکن است در اطراف چشم و قسمتهایی که فاقد غده چربی هستند به وجود آید. میلیا از نظر لمس هم تفاوت زیادی با آکنه دارد و معمولا سفتتر است و موقع لمس تغییر نمیکند.
اگر شما هم مثل بسیاری از افراد به این عارضه دچار هستید نگران نباشید، در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز درباره میلیا یا کیست میلیوم توضیح خواهیم داد و خواهیم گفت که این کیستها چطور به وجود میآیند و چطور میتوان آنها را درمان کرد.
میلیا یا کیست میلیوم چیست و چگونه به وجود میآید؟
همان طور که گفتیم کیست میلیوم شبیه به یک جوش و برجستگی سفید کوچک است که در قسمتهای مختلف پوست مثل اطراف چشم و بینی و روی گونهها به وجود میآید. این کیستها معمولا به صورت دستهای و گروهی ظاهر میشوند و به این عارضه میلیا گفته میشود.
این کیستها زمانی به وجود میآیند که کراتین در زیر سطح پوست گیر میافتد و این برجستگی سفید را به وجود میآورد. کراتین نوعی پروتئین مقاوم است که در لایههای پوست، مو و ناخن وجود دارد و آنها را شکل میدهد. میلیا در هر سن و سالی ممکن است رخ دهد و بیش از هر گروه دیگری، نوزادان را درگیر میکند.
این عارضه معمولا پلک چشمها، گونهها و صورت را درگیر میکند و شباهت زیادی با عارضه دیگری به نام مروارید اپستین دارد که در لثه نوزادان رخ می دهد. در هر صورت کیستهای میلیوم کیستهایی بدون درد و عارضه هستند که به اشتباه به آنها آکنه نوزادی هم گفته میشود.
آکنه نوزادی معمولا به دلیل عدم تعادل هورمونی در بدن مادر که به نوزاد انتقال یافته رخ میدهد اما میلیا با التهاب و ورم همراه نیست و نوزادی که مبتلا به این عارضه است با آن به دنیا میآید در حالیک ه آکنه نوزادی چند هفته پس از تولد ظهور میکند. در کودکان بزرگتر و افراد بالغ معمولا میلیا زمانی رخ میدهد که پوست دچار آسیب خاصی شود مثل:
انواع تاولسوختگیاستفاده طولانی از کرمهای استروئیدیآسیبهای جدی بر اثر تابش نور خورشید روی پوستانواع مختلف کیست میلیوم
میلیای نوزادی: همان طور که گفتیم میلیای نوزادی در نوزادان تازه متولد رخ میدهد و پس از چند هفته خود به خود از بین میرود. این نقاط سفید معمولا در صورت، کف سر و بالاتنه ظاهر میشوند و حدود چهل درصد از نوزادان این عارضه را در پوست خود دارند.میلیای جوانی: این عارضه بر اثر اختلالات ژنتیکی پدید میآید و سندرمهای مختلفی باعث بروز آن میشوند.میلیا در کودکان و بزرگسالان: در کودکان و افراد بالغ میلیا معمولا در اطراف پلک چشم و پیشانی و بر اثر گیر افتادن کراتین در زیر سطح پوست به وجود میآید. این عارضه معمولا چند هفته تا چند ماه پس از ایجاد، از بین میرود.میلیای پلاک: این عارضه معمولا بر اثر مشکلات پوستی بالینی و ژنتیکی مثل لوپوس به وجود میآید و اطراف چشم، گوشها، گونهها و چانه را درگیر میکند. این کیستها میتوانند تا چند سانتیمتر هم قطر داشته باشند و معمولا در زنان میانسال دیده میشوند اما ممکن است در هر سن و جنسی به وجود آیند.میلیای شدید: این عارضه تا حد زیادی شبیه به عارضه پوست مرغی شدن است که ناحیه وسیعی را دربرمیگیرد و معمولا با خارش همراه است. میلیای شدید معمولا صورت، بازوها و بالاتنه را درگیر میکند و بهبود آن تا چند ماه طول میکشد.میلیای ناشی از زخم: اگر در پوست زخم یا عارضهای رخ دهد مثلا چار سوختگی و التهاب شود کیستهای ملتهب باعث به وجود آمددن برآمدگیهای سفید رنگی در اطراف خود میشوند که به میلیای ناشی از آسیب معروف است.میلیای مرتبط با مصرف دارو: همان طور که گفتیم مصرف برخی از داروها مثل کرمهای موضعی استروئیدی میتواند باعث ایجاد این عارضه در محل استفاده از دارو شود و میلیا را میتوان جزو عوارض جانبی این داروها به شمار آورد.درمان دانه های ریز سفید روی پوست صورت
هر درمانی ابتدا نیاز به تشخیص دارد و تشخیص میلیای پوستی و کیست میلیوم نیاز به معاینه پزشک دارد پس شما به صرف شباهت نشانهها و علایم نمیتوانید عارضه پوستی خود را تشخیص دهید.
پزشک با مشاهده عارضه و معاینه شرایط شما تشخیص میدهد که این برجستگی میلیا یا عارضه دیگری است. پس از تشیخص نوع این عارضه انتخاب روش درمان امکان پذیر میشود، میلیای نوزادی نیازی به درمان ندارد و پس از چند هفته خود به خود برطرف میشود. در بزرگسالان و کودکان نیز این عارضه معمولا در چند ماه از بین میرود اما میتوان با درمانهایی این فرآیند را تسریع کرد.
استفاده از یک سوزن استریل برای برداشتن سطح کیست و خالی کردن محتویات آن که باید توسط پزشک انجام شود.داروهای لایه بردار مثل رتینوئید و اشکال مختلف آن.لایه برداری شیمیایی (پیلینگ).لایه برداری با لیزر.دیاترمی که یک روش درمانی با حرارت است و حرارت زیاد را روی کیستها متمرکز کرده آنها را از بین میبرد.منجمد کردن عارضه.روشهای جراحی برای کیستهای بزرگ و آزاردهنده.روش پیشگیری از ایجاد میلیا
عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد کیستهای میلیوم شوند اما مهمترین آنها نور خورشی است.
تابش نور خورشید میتواند به پوست در سطح میکروسکوپی آسیب بزند و باعث ایجا این عارضه شود بنابراین دوری از آفتاب و استفاده از ضدآفتاب بهترین روش برای جلوگیری از میلیا است. اما استفاده از ضدآفتاب و مواد آرایشی کومدون زا که باعث بسته شدن روزنههای پوست و گیر افتادن کراتین در لایههای زیرین آن شوند یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده میلیای پوستی هستند. پس بهتر است از مواد آرایشی غلیظ وسنگین و موادی مثل وازلین استفاده نکنید و به جای آنها از کرم پودر و ضدآفتاب سبک و رقیق که غیر کومدون زا باشد استفاده کنید.
یکی دیگر از علل ایجاد کیستهای میلیوم اختلال در فرآیند لایه برداری پوست است که با استفاده کردن از لایه بردارهای مختلف مثل سالیسیلیک اسید میتوان این اختلال را درمان کرد. به طور کلی نمیتوان روش خاصی را که به طور صددرصد از ایجاد میلیا جلوگیری کند برشمرد اما رعایت این چند نکته میتواند احتمال بروز این مشکل را در افرادی که مستعد آن هستند تا حد زیادی کاهش دهد.
درمان میلیا چقدر زمان میبرد؟
همان طور که گفتیم میلیای پوستی به طور کلی نیاز به درمان ندارد و در مدت چند هفته تا چند ماه خود به خود بهبود یافته و از بین خواهد رفت اما با روشهایی میتوان این فرآیند را تسریع کرد، تا حد ممکن از دست زدن به کیستهای میلیوم و کندن آنها اجتناب کنید چون این کار باعث ایجاد جای زخم و بدتر شدن آن خواهد شد.
به جای این کار بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت امکان کار تخلیه این کیستها را به روش علمی و استریل برای شما انجام دهد. از اسکرابهای فیزیکی و خشن روی پوست اجتناب کنید و سعی کنید لایه برداری را به روشی ملایم انجام دهید تا سلولهای پوستی فرصت بازسازی داشته باشند و دچار التهاب نشوند.
همان طور که گفتیم موادی مثل رتینوئید و خانواده آن، اسید سالیسیلیک و اسید گلایسولیک بهترین مواد برای درمان میلیا هستند. استفاده از مرطوب کننده و ضدآفتاب قوی را هم فراموش نکنید تا عارضه پوستی شما در کمترین زمان ممکن از بین برود و مجددا پوستی صاف و زیبا داشته باشید.
اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت میتوانید مقالات مشابه را در بخش زیبایی در مجله قرمز شاخه مراقبت پوست مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: PureWow (ترجمه و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)