.webp)
بهترین کود برای زعفران
به گزارش دلگرم به نقل از بهرامن : زعفران گیاهی با خصوصیات منحصر به فرد است. کل تولید جهانی این ادویه با ارزش ۲۲۰ تن تخمین زده شده که ۹۰ درصد در ایران و ۹۸ درصد از آن متعلق به استان خراسان است. سطح کل هکتار زعفران در ایران ۵۰ هزار هکتار برآورد میشود.
روند رو به رشد در سطح زمینهای زیربنایی از سال ۱۹۸۸-۲۰۰۱ با ۳,۹ درصد افزایش در سطح زیر کشت با میانگین ۲۲.۴ درصد سرعت افزایش مشاهده شده است. متوسط رشد زعفران در ایران در مدت زمان ۲۵ سال ۴.۷ کیلوگرم در هکتار گزارش شده است.
از آنجا که زعفران یک محصول چند ساله است، با کودهای آلی سازگار شده و از این رو کود حیوانی در این زمینه نقش مهمی دارد. ۴۰ تا ۸۰ درصد رشد زعفران به کود و املاح و ۱ تا ۱۰ درصد به در دسترس بودن آب بستگی دارد.
میانگین استفاده از کود در ۵ منطقه اصلی تولید زعفران در خراسان جنوبی، ۱۹ درصد است. مقدار کود حیوانی مورد استفاده برای زعفران در ایران ۲۰ تا ۸۰ تن در هکتار متفاوت است. کودهای شیمیایی و آلی شامل نیتروژن، پتاسیم، کود گاو، کود گوسفند و کود مرغ هستند.
انواع کود برای رشد زعفران
مقدار استفاده از آنها ۵۰ و ۳۰ کیلوگرم در هکتار و مقدار کود آلی شامل کود گاو، گوسفند و مرغ به ترتیب ۱۲، ۸ و ۴ تن در هکتار است. بیشترین رشد زعفران با کود گاو (۰,۰۹ گرم در مترمربع) به دست میآید. کودهای دامی در افزایش رشد گیاه نسبت به کودهای شیمیایی مؤثر هستند.
کود مناسب برای زعفران کود حیوانی است زیرا کود حیوانی از نظر رویش و رشد گل در گیاه زعفران بهتر عمل کردهاند. اگرچه تأثیر کود حیوانی در سالهای پس از کاشت ظاهر میشود اما اثرات ظاهری مثبت آن نیز در سالهای بعد مشاهده میشود. کود افزایش گلدهی زعفران کودهای مختلفی هستند که تأثیر خوبی میگذارند. اثر کود دامی به افزایش معیارهای بدنی خاک از جمله هوادهی بهتر، ظرفیت بهتر نگه داشتن آب و تعادل مناسب بین مواد مغذی موجود در محلول خاک و بهبود تبادل مواد مغذی بین خاک بستگی دارد.
کود حیوانی و ویژگیهای آن
زعفران به عنوان یک محصول چند ساله رشد میکند بنابراین برای دستیابی به تولید و سودآوری بالا در واحد سطح، حفظ باروری طولانی مدت خاک ضروری است. عملکرد زعفران به شدت تحت تأثیر کودهای ارگانیک و شیمیایی قرار دارد کود دامی در مقایسه با کود شیمیایی باعث افزایش عملکرد گلدهی زعفران میشود. کود افزایش گلدهی زعفران در حقیقت کود حیوانی است .به طور کلی، به نظر میرسد کود گاوی در تقویت و رشد گیاه موثرتر است. مشاهده میدانی نشان داد که استفاده از کودهای آلی در مقایسه با کودهای شیمیایی باعث رویش زودتر گلها میشود.
انواع کود مناسب برای زعفران
کودهای شیمیایی مواد مغذی اصلی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر مهم ثانویه) مورد نیاز گیاهان را تأمین میکنند. محصولات مبتنی بر نیتروژن بزرگترین گروه کود را تشکیل میدهند و پس از آن کودهای مبتنی بر فسفر و پتاسیم قرار میگیرند. کودها به ترتیب بر اساس یک ماده مغذی اصلی یا دو یا چند ماده مغذی به صورت مستقیم و مرکب موجود هستند.
کودهای مستقیم اکثریت (۷۸٪) از کل کودهای موجود را تشکیل میدهند و غالباً بر اساس نیازهای یک محصول خاص تأمین میشوند. کودهای ترکیبی NPK مصرف باقیمانده را تشکیل میدهند و در دو نوع مجزای کودهای مخلوط و پیچیده وجود دارند. کودهای حیوانی و کودهای آلی هم وجود دارند اگر چه آنها از نظر ارزش غذایی متنوع هستند، اما به طور کلی مواد مغذی و کربن آلی موجود در آنها بازیافت میشوند.
کودهای دامی حیوانات طیف گستردهای از منابع غذایی را با خصوصیات بدنی مختلف و مواد مغذی پوشش میدهند. علاوه بر این، محتوای مواد مغذی آنها در منطقه متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد. طیف گستردهای از محصولات کوددهی میتواند به کشاورزان کمک کند تا شیوه های کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزارع خود تطبیق دهند. کودهای آلی در بازگشت کربن آلی به خاک نقش دارند، اما مواد مغذی آنها که مورد نیاز گیاه است، وجود ندارد. بیولوژیک کننده ها میتوانند بازدهی استفاده از مواد مغذی را افزایش دهند اما در بیشتر موارد حاوی مواد مغذی نیستند.
کود آلی
کود آلی مخصوص زعفران نوعی کود است که از ترکیب کود مرغ و دام کاملاً پوسیده به دست میآید. شکل نهایی کود آلی زعفران نوعی گرانول بوده که عاری از تخم علفهای هرز، آفتها و انواع بیماری ها است.
لازم به ذکر است که با استفاده از کود آلی میتوان ساختمان خاک را تا حد بسیار زیادی اصلاح کرد و درنهایت کیفیت گل زعفران را به خوبی افزایش داد.
کود پتاس برای زعفران و ویژگیهای آن
گیاه زعفرانی که به نظر خسته یا ناسالم میرسد ممکن است نیاز به پتاسیم داشته باشد. زرد شدن برگها میتواند مشکل اساسی ریشه را نشان دهد، کود پتاس برای زعفران بسیار مفید است. پتاسیم با تمام فواید آن یکی از مفیدترین مواد مغذی است که میتوان در کودها قرار داد. در کودهای N-P-K ، پتاسیم (K) ماده مغذی مسئول متابولیسم گیاهان است.
این باعث میشود که بازدهی و رویش گیاه افزایش پیدا کند و به عنوان پشتیبانی از مواد مغذی ازت (N) و فسفر (P) عمل میکند. به طور خاص، پتاسیم به گیاهان در حفظ آب کمک میکند، تعادل داخلی کاتیون (یون مثبت) و آنیون (یون منفی) گیاهان را تنظیم میکند، به این معنی که یونهای مثبت و منفی در تعادل هستند و از سنتز پروتئین برای انرژی بخشیدن به گیاهان برای رشد سالم کمک میکند.
پتاسیم برای رشد ریشه در گیاهان نیز ضروری است، با این حال، فسفر هم به رشد ریشه کمک میکند. اگر گیاهان شما به رشد سیستم ریشهای قوی تری نیاز دارند، باید فسفر و پتاسیم را با خاک مخلوط کنید. نمونهای از کود مناسب برای رشد ریشه مخلوط ۳-۲۰-۲۰ است که حاوی ۳ درصد نیتروژن، ۲۰ درصد فسفر و ۲۰ درصد پتاسیم است. پتاسیم همچنین سیستمهای دفاعی گیاهان را تقویت میکند و باعث میشود آنها در برابر آفت مقاوم تر شوند.
به طور خاص، پتاسیم دیوارههای سلولی را ضخیم کرده و ساقهها و ریشهها را تقویت میکند تا گیاهان در برابر آفت مقاوم تر شده و توانایی لازم برای رشد را داشته باشند. هنگامیکه مقدار زیادی پتاسیم استفاده میکنید، باید از ماده "ازت" نیز استفاده کنید تا از رشد علف های هرز جلوگیری کند.
قبل از این که خاک خود را با کود پتاس مخلوط کنید تا از مزایای آن بهرهمند شوید، مخلوط مناسب و درستی را تهیه کنید. کودهایی که فقط پتاسیم هستند با نام پتاس معرفی شدهاند. با این وجود، غالباً عاقلانه است که از کود ازت برای تقویت ریشه و از فسفر برای شکوفه دادن به همراه کود پتاس استفاده کنید.
بطورکلی مهمترین تأثیرات مثبت کود پتاس برای گیاه زعفران عبارت است از؛
افزایش بازدهی و رشد گیاه زعفرانافزایش حفظ آب گیاه زعفرانتقویت سیستم دفاعی گیاه زعفرانضخیمکردن دیوارههای سلولی زعفرانتقویت ساقه و ریشه زعفرانانرژیبخش زعفران و درنهایت افزایش رشد آنو...
کود مرغی و ویژگیهای آن
کود مرغی حاوی کلیه مواد مغذی ضروری مورد نیاز برای تولید محصولات زراعی است .کود مرغی برای زعفران بسیار مفید است و قرنها ارزش آن به عنوان کود آلی و منبع مواد مغذی گیاهی شناخته شده است. با این وجود، کود مرغی حتی با وجود اثرات مفید آن بر رشد گیاه، درصد کمی از مواد مغذی مورد استفاده در گیاهان زراعی را تشکیل میدهد یا هر پوند از خوراک مصرف شده، مرغ تقریباً ۰,۵ پوند کود تازه با رطوبت حدود ۷۵ درصد تولید میکند. کود مرغی به دلیل تبخیر به سرعت آب از دست میدهد و محصول نهایی بسته به نوع و مقدار بستر، نوع پرندگان، تجهیزات آبیاری و سیستمهای تهویه، به طور معمول دارای رطوبت ۲۰-۴۰ درصد است.
تولید کود میتواند با برنامههای مدیریتی متفاوت باشد، بنابراین سوابق مزرعه دقیقترین وسیله برای تعیین تولید کود برای هر عمل است. کود مایع از برخی عملیات مرغ تخمگذار معمولاً در تالابها ذخیره میشود. هضم کنندههای بیولوژیکی که در آن باکتریها مواد آلی را در گازها، مایعات و لجن تجزیه میکنند. ذخیره سازی تحت پوشش، باعث افزایش ارزش و نگهداری مواد مغذی میشود.

مضرات زعفران | ۱۵ علت برای مصرف نکردن زعفران
کود مرغی در ترکیب فیزیکی و شیمیایی متفاوت است. عوامل مؤثر بر ترکیب عبارتند از : نوع پرندگان پرورش یافته، تعداد پرندگان، تراکم مواد مغذی خوراکی، زمان استفاده و سایر عوامل مدیریتی. عوامل محیطی در طول تولید و ذخیره سازی و روشهای انتقال پس از تولید نیز در ترکیب کود مرغ تأثیر میگذارد.
غالباً لازم است که تولیدکنندگان محیط طیور را در هنگام پرورش جمع آوری کنند. محیط باید در ساختاری قرار گیرد که از آلودگی سطح یا آب زیر زمینی جلوگیری کند. برای به حداکثر رساندن مقدار مغذی کود مرغی، بلافاصله پس از مخلوط کردن باید در سطح زمین پخش شود زیرا ۴۰ تا ۷۰ درصد کل نیتروژن در طی شش هفته اول موجود است.
ازت باقیمانده نیتروژن به آرامی آزاد میشود. فسفر موجود در کود مرغ عمدتاً به صورت ارگانیک است و بسیار کمتر از نیتروژن در دسترس بوده و این به طور مستقیم با میزان سرعت تجزیه کود و خصوصیات مخلوط شدن در خاک ارتباط دارد.
پتاسیم در کود دامی به عنوان یک نمک معدنی در دفع کلیهها و مواد سلولی زنده و مرده در مدفوع موجود است. همه اشکال پتاسیم موجود در کود در اکثر موارد به راحتی در دسترس است اما در صورت عدم ترکیب ممکن است به سرعت در اثر شست و شو از بین برود. بسیاری از عناصر دیگر در کود مرغ به مقدار کمی وجود دارد. کود مرغی علاوه بر اینکه منبع عالی مواد مغذی گیاهان است، میتواند با بهبود ساختار آن، میزان نفوذ آب را نیز افزایش دهد. همچنین به طور کوتاه مدت، کود مرغ نیز میتواند محتوای ماده آلی خاک را افزایش دهد.
مزیتهای کود مرغی برای مزارع زعفران
کود مرغی برای مزارع زعفران مزایای بسیاری دارد که مهمترین آنها عبارت است از؛
بهبود نفوذپذیری خاک
افزایش تخلخل
افزایش نگهداری آب
رنگ دهی بهتر زعفران
موثر در کمیت و کیفیت گلهای زعفران
افزایش غدهبندی پیاز زعفران
و...
کود مایع و ویژگیهای آن
مواد معدنی، به صورت صنعتی تولید شده و به صورت مایع به خاک اضافه میشوند. کودهای مایع شامل کودهای نیتروژن، آمونیاک مایع بیآب، آمونیاک آبی، آمونیاتها، محلولهای غلیظ نیترات آمونیوم و اوره و کودهای پیچیده حاوی دو یا سه عنصر غذایی اساسی گیاهان ( نیتروژن، فسفر و پتاسیم ) به نسبتهای مختلف هستند.
اتحاد جماهیر شوروی از کودهای مایع ازت در سال ۱۹۵۶ شروع به استفاده کرد. در سال ۱۹۶۹ حدود ۳ میلیون تن کود مایع در مزارع کلخوز و سوخوز استفاده شد. تولید صنعتی تجربی و استفاده از کودهای پیچیده در سال ۱۹۶۶ آغاز شد. کودهای مایع در خارج از کشور به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. در ایالات متحده آمریکا تا ۵۰ درصد از کودهای ازت و ۱۰ درصد از آنها به عنوان مایعات استفاده میشوند.
کودهای مایع ازت در جمهوری چک، دانمارک و سایر کشورها مورد استفاده قرار میگیرند و کودهای مایع پیچیده در فرانسه، بریتانیا و کانادا استفاده میشوند. کودهای مایع نیتروژن (محلول آمونیاک ۱۶,۵- ۲۰.۵ درصد، آمونیاک مایع بی آب ۸۲.۲ درصد، آمونیاک ۳۵-۴۵ درصد) حاوی نیتروژن عمدتاً یا منحصراً به شکل آمونیاک هستند که به طور محکم با ذرات خاک پیوند میخورد.
بنابراین، کودهای مایع میتوانند نه تنها در بهار بلکه در اواخر تابستان (زیر یک محصول زمستانی) و در پاییز (زیر محصول بهار سال بعد) استفاده شوند. کودهای مایع با استفاده از ماشینهای تریلر یا تراکتور که دارای گاو آهن یا زراعت هستند، به عمق خاصی (برای جلوگیری از هدر رفت آمونیاک) وارد خاک میشوند.
محلول آمونیاک در عمق ۱۰-۱۲ سانتی متر و آمونیاک مایع بی آب در ۱۵-۲۰ سانتی متر (بسته به وضعیت مکانیکی خاک) استفاده میشوند. از آن جا که نیترات آمونیوم و اوره (حداکثر ۳۲/۳۲ درصد) حاوی آمونیاک نیستند، میتوان آنها را روی سطح خاک پاشید. دوزهای کود مایع (از نظر نیتروژن) همانند کودهای ازت جامد هستند.
کود مایع زعفران حاوی تمام میکروالمنتها ضروری زعفران است که باعث افزایش قدرت جوانهزنی بذر، تحریک گیاه برای جذب هر چه بیشتر عناصر غذایی از خاک، افزایش ریشهزایی و رشد ریشه، تغذیه متعادل پیازچه زعفران، مقاومت پیاز زعفران به سرما، افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنشهای محیطی، افزایش وزن و تعداد و کیفیت غدد، افزایش رنگ پذیری، افزایش گلدهی و کمیت و کیفیت محصول میشود.
مزیتهای کود مایع برای گیاه زعفران
استفاده از کود مایع برای گیاه زعفران مزیتهای بسیاری دارد که مهمترین آنها عبارت است از؛
افزایش عملکرد و کیفیت گل و رنگ محصول
افزایش رشد گیاه
بهبود عطر گیاه زعفران
افزایش گل دهی گیاه زعفران
افزایش مقاومت کلاله زعفران
کاهش خسارات مربوط به گیاه زعفران
تفاوت کود جامد با مایع
کودهای خشک عموماً درون گرانولها ترکیب میشوند. مخلوط کود را میتوان با مخلوط کردن کود دانهای جداگانه تجزیه و تحلیل شناخته شده (به عنوان مثال : ۴۶-۰-۰ ، ۱۸-۴۶-۰ و ۰-۰-۶۰) در نسبت مناسب ایجاد کرد تا ترکیب مطلوب ایجاد شود. کودهای خشک را میتوان در زمین پخش کرد. هنگامیکه کشاورزان به کود دانه مخلوط شده سفارشی دسترسی پیدا میکنند، میتوانند برنامه باروری محصولات خود را مرتباً تنظیم کرده و به طور بالقوه بازده تولید محصول را بهبود بخشند. اگر همه چیز خوب پیش برود، این میتواند منجر به تولید سودآوری محصول شود.
کودهای مایع در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. آنها میتوانند به صورت زمینی استفاده شوند. اگر چه هیچ تفاوتی در میزان کل مواد مغذی مورد نیاز کود دانه ای یا مایع برای یک ماده مغذی مشخص گیاهان وجود ندارد، اما تفاوتهایی هم مانند سهولت ترکیب، کاربرد متفاوت و ... وجود دارد.
خاک مناسب برای رشد و پرورش زعفران
انواع مختلف کودها
یک کشاورز اهمیت کود خوب را میداند. شناخت این مسئله که کدام کود به بهترین وجه پاسخگوی نیاز گیاه شما باشد، در به حداکثر رساندن رشد زمین زراعی به شما کمک میکند. کودهای آلی از مواد طبیعی و آلی ساخته میشوند. عمدتاً کود دامی، کمپوست یا سایر محصولات حیوانی و گیاهی است.
این کودها منبع خوبی برای مواد مغذی هستند، اگر چه مقدار قابل توجهی از مواد مغذی خاص وجود ندارد، اما کودهای آلی به آرامی و در طولانی مدت کار میکنند. یکی از بهترین مزایای کودهای آلی این است که میتوان آن را در خانه تهیه کرد. کودهای معدنی از ترکیبات شیمیایی تشکیل شدهاند که حاوی مواد مغذی لازم هستند. اگر به دنبال این هستید که باغ خود را سریع تقویت کنید، این بهترین گزینه برای شماست.
برای رشد کوتاه مدت موفق، تعیین کنید که گیاه شما به چه ماده غذایی نیاز دارد و از کود معدنی با مواد مغذی استفاده کنید. نیتروژن یک کود است که مسئول رشد است.در کودهای آلی و معدنی نیتروژن نیز وجود دارد. فسفر ماده مغذی است که گیاهان به طور مداوم به آن نیاز دارند.
در طول چرخه عمر، فسفر به تقویت سیستم ریشه و ساقه یک گیاه کمک میکند. گلدهی، با فسفر امکان پذیر است.
گیاهانی که کمبود فسفر دارند دارای لکه و سوختگی میشوند. پتاسیم به گیاهان کمک میکند تا ریشههای عمیقتر و قویتری داشته باشند. همچنین در صورت محرومیت از سایر مواد مغذی میتواند به محافظت از گیاهان در برابر آسیب کمک کند. این ماده مغذی برای فتوسنتز بسیار حیاتی است و توانایی کاهش سرعت بیماریهایی که ممکن است باغ شما را آلوده کند، دارد. کود پتاسیم فواید زیادی دارد.
زمان و نحوه استفاده این کود بستگی به آنچه که کاشت میکنید دارد. هنگامیکه از این کود استفاده میکنید، آن را تا حد ممکن نزدیک ریشهها قرار دهید. اگر در گیاه شما کمبود پتاسیم وجود دارد، ممکن است در لبههای برگ لکه های زردی یا قهوهای مشاهده شود. در صورت ادامه کمبود، برگها در نهایت از بین میروند. کود به چند شکل مختلف عرضه میشود: مایع، پودر و گرانول. کودهای مایع اغلب با آب رقیق میشوند.
پخش کردن آنها مشابه آب دادن به باغ شماست که معمولاً با اتصال شلنگ انجام میشود. کودهای پودری نیز برای تولید محصول نیاز به آب دارند. معمولاً آنها با دست پخش میشوند و برای تکمیل جذب از آب سیراب میشوند. کودهای چمن زنی به راحتی میتوانند در بالای خاک پخش شوند.