اصول تمیز کردن چرم برای افزایش عمر و زیبایی بیشتر
اگر به استفاده از محصولات چرم علاقمند هستید باید با روش های مراقبت و نگهداری از آن ها نیز به طور صحیح آشنا باشید. یکی از این روشها نحوه تمیز کردن چرم است. با این مطلب همراه ما باشید تا مراحل کار را فرا بگیرید.

محصولات چرمی کیفیت و دوام زیادی دارند ولی در صورت عدم رعایت اصول تمیز سازی و نگهداری صحیح ممکن است کیفیت و عمر مفید آن ها کاسته شود. در این مطلب با مراحل تمیز کردن چرم آشنا می شوید.

مراحل تمیز کردن چرم

اگر جزو افرادی هستید که به محصولات چرمی مانند کیف، کفش، کت، مبلمان و دیگر وسایل چرم علاقمند هستید بایستی به خوبی با نحوه تمیز کردن و نگهداری چرم آشنا باشید. محصولات چرم دارای کیفیت و دوام بالایی هستند ولی اگر اصول مراقبت و نگهداری چرم به خوبی رعایت نشود، کیفیت و عمر مفید آن کاهش می یابد.

حال اگر مایلید تا مبلمان چرم، کیف، کفش و … چرم را تمیز کنید می توانید این کار را به راحتی و طی چند مرحله کوتاه به سرعت انجام دهید. تهیه یک محلول تمیز کننده چرم خانگی با موادی در دسترس مانند سرکه، روغن زیتون، آب و … این امکان را فراهم که بدون استفاده از محصولات خشن لکه ها و آلودگی های روی چرم را برداشته تا تمیز و نو شود.

باید بدانید که تمیز سازی وسایل چرمی کار سخت و غیر ممکنی نبوده و در ادامه روند انجام کار را به کمک مواد طبیعی و خانگی فرا می گیرید. البته قبل از استفاده از هر روش ابتدا آن را روی بخش کوچک و مخفی از وسایل چرم به ویژه مبلمان تست نموده تا از مناسب بودن محلول مورد نظر اطمینان نمایید.

۱. گردگیری و تهیه وسایل لازم

ابتدا روی وسیله مورد نظر را به کمک پارچه میکروفیبر خشک گردگیری کنید. بعد وسایل مورد نیاز از جمله سرکه سفید، آب مقطر، صابون یا شامپو بچه، مواد شوینده ملایم، الکل، روغن زیتون، و نرم کننده های چرم را تهیه نمایید. تا کار را شروع کنید.

۲. انتخاب روش دلخواه برای تمیز کردن وسیله مورد نظر

بعد از این که وسایل مورد نیاز برای پاکسازی چرم را تهیه کردید می توانید یکی از روش های زیر را به کار بندید:

صابون یا شامپو بچه

چند قطره صابون یا شامپو بچه (یا مواد شوینده ملایم) را با آب گرم مخلوط نمایید. در صورتی که چرم بسیار کثیف است، چند قطره سرکه هم اضافه کنید. این ترکیب به عنوان نرم کننده و تمیز کننده عمل می کند. و از محصولات چرم در برابر لکه های جدید محافظت می کند.

روغن زیتون و لیمو

در این روش دو قسمت روغن زیتون یا روغن گردو و نارگیل یا هر روغن دیگر گیاهی که در دسترس دارید را با یک قسمت آب لیمو ترکیب نمایید. این محلول را به کمک پارچه ای تمیز به آرامی روی وسیله مورد نظر چرمی کشیده تا مرطوب گردد. بعد از پارچه تمیز دیگری برای پاک کردن استفاده نمایید.

سرکه سفید و آب مقطر

در این روش سرکه سفید و آب مقطر را به میزان مساوی با یکدیگر ترکیب نمایید. این محلول را به کمک پارچه میکروفیبر به آرامی روی وسیله چرم مورد نظر کشیده تا مرطوب ( نه خیس) شود. در صورتی که سرکه سفید در دسترس نیست می توانید از سرکه سیب نیز استفاده کنید.

صابون کاستیل

این صابون گیاهی کاملا طبیعی بوده و عاری از مواد شیمیایی است. صابون کاستیل برای تمیز کردن صندلی های چرمی خودرو عالی خواهد بود. اگر به این صابون دسترسی ندارید سایر شوینده های ملایم هم مناسب هستند. جهت استفاده از این صابون برای پاک کردن لکه های روی چرم اول یک قسمت صابون را با ۵ قسمت آب ترکیب نمایید.

بعد پارچه نرمی را به این محلول آغشته و بعد از گرفتن آب اضافی به آرامی روی صندلی ها بکشید. گفتنی است روغن زیتون موجود در این صابون سبب مرطوب شدن چرم هم می شود.

پاک کننده های مخصوص چرم

می توانید چند قطره پاک کننده چرم بازاری را به آب اضافه و مانند روش های قبل توسط یک پارچه تمیز روی لکه های ایجاد شده بر محصول چرمی بکشید. سپس از مخلوط آب و صابون مخصوص چرم استفاده تا لکه های باقی مانده نیز تمیز شود.

۳. پاک کردن لکه های باقی مانده

اکثر لکه های روی چرم با استفاده از روش های گفته شده در مرحله قبل برداشته و تمیز می شوند. ولی در صورتی که لکه ای باقی ماند از راهکارهایی که در ادامه ذکر می شود استفاده نمایید.

صابون و مواد شوینده ملایم

اگر لکه مورد نظر چسبناک بود، ابتدا با لبه قاشقی آن را برداشته بعد پارچه ای را به صابون یا هر ماده پاک کننده چرم آغشته و با حرکات دایره ای کوچک لکه را پاک کنید. همچنین برای پاک کردن لکه های ملایم پارچه تمیزی را به محلول آب گرم و صابون بچه یا صابون چرم آغشته و لکه را تمیز کنید.

دقت کنید که پارچه فقط مرطوب شود چرا که خیس بودن آن سبب ایجاد لکه روی چرم می شود.

الکل

لکه های سخت تر روی چرم مانند لکه جوهر را به کمک پنبه آغشته به الکل تمیز کنید. الکل را فقط روی قسمتی از چرم که لکه دارد اعمال نمایید و از پخش آن روی کل محصول اجتناب کنید. سپس برای رفع الکل باقی مانده از محلول آب و مایع شوینده مناسب کمک بگیرید.

سرکه

سرکه سفید و آب مقطر را به میزان مساوی با یکدیگر ترکیب کرده و به کمک یک پارچه تمیز به آرامی روی لکه بکشید. سپس با استفاده از ترکیب آب و صابون ملایم سرکه باقی مانده را تمیز کنید.

۴. خشک کردن چرم به طور کامل

پس از این که لکه های روی وسایل چرمی را تمیز کردید آن را با دقت خشک نمایید. اگر اتاق گرم است اجازه دهید با هوای اتاق خشک شوند. ولی اگر فضا مرطوب و سر است برای جلوگیری از بروز کپک به کمک پارچه میکروفیبر تمیز چرم را خشک کنید.

۵. استفاده از نرم کننده چرم

همانطور که می دانید چرم طبیعی اساسا نوعی پوست حیوانی بوده به این ترتیب برای لطیف ماندن و رفع آلودگی به رطوبت نیاز دارد. از این رو توصیه می شود هر زمان که وسایل چرمی را تمیز کردید، از نرم کننده مناسب استفاده نمایید. برای این کار می توان از نرم کننده های آماده یا نرم کننده های طبیعی مانند روغن زیتون و … بهره بگیرید. در ادامه این روش ها توضیح داده می شود.

با استفاده کرم مخصوص چرم

از کرم مخصوص چرم با توجه به دستور العمل درج شده روی محصول استفاده و به کمک پارچه تمیز و نرمی آن را روی چرم بکشید.. سپس کمی صبر کنید تا کرم روی چرم جذب شده و براق گردد. به صورت کلی روش استفاده از این محصول به شکلی است که باید مقداری از آن را روی پنبه یا اسفنج قرار داده و روی چرم بکشید. البته قبل از این کار اول روی چرم را خوب گردگیری کنید.

با استفاده از روغن زیتون

روغن زیتون را به پارچه میکروفیبر تمیز و نرمی آغشته و به وسیله چرمی مدنظر بکشید تا نرم و لطیف شود. همچنین می توانید به میزان مساوی سرکه سفید و روغن زیتون را در بطری خوب مخلوط کرده و از آن برای تمیز و نرم نمودن چرم استفاده و سپس چرم را پاک کنید تا روغن اضافی آن را بگیرید.

با استفاده از روغن های ضروری

در صورتی که قصد دارید وسایل چرمی شما عطر و بوی بیشتری پیدا و نرم و لطیف شوند، می توانید ۱۰-۱۵ قطره روغن ضروری مورد علاقه تان را به کمک پارچه میکروفیبر تمیزی با حرکات دایره ای روی چرم اعمال کنید. در ضمن می توانید برای قدرت و تاثیر بیشتر، چند قطره از این روغن را به محلول روغن زیتون و سرکه اضافه و استفاده کنید.

نکته: دقت کنید که همه کرم ها و نرم کننده های مخصوص چرم باید تنها روی چرم های کاملا خشک به کار گرفته شوند.

پاک کردن انواع لکه از روی چرم

برای پاک کردن انواع لکه از روی چرم روش های زیر را مدنظر قرار دهید.

۱. لکه خودکار

در صورتی که لکه خودکار روی چرم ایجاد شد بایستی خیلی زود نسبت به پاک کردن آن اقدام کنید. زیرا خاصیت تنفس چرم را مختل می کند. برای پاک کردن لکه خودکار از روی چرم به هیچ وجه از الکل استفاده نکنید. بلکه بهترین کار درست کردن محلول آب و سرکه یا آب و شامپو بچه است. سپس محلول مورد نظر را به کمک پارچه ای تمیز روی لکه حاصل از خودکار کشیده سپس چرم را در معرض هوای آزاد قرار داده تا خوب خشک شود.

۲. لکه رنگ

لکه رنگ به سادگی از روی چرم پاک نمی شود. سختی کار تا اندازه ای است که برخی معتقدند تنها در صورت تخصص کافی می توان این نوع لکه را تمیز کرد. بیشتر روش های پیشنهادی برای پاک شدن لکه رنگ از روی چرم کارایی ندارند. زیرا خاصیت نفوذ پذیری و تنفس چرم موجب شده به محض برخورد رنگ به چرم سریعا به لایه های زیرین آن نفوذ کند و پاک کردن لکه سخت تر شود.

۳. لکه جوهر

لکه جوهر نیز شبیه لکه خودکار باید سریع تمیز شود. تاخیر در این کار سبب خشک شدن جوهر روی چرم و نفوذ آن به لایه های زیرین گردد. به این ترتیب با استفاده از دستمال تمیز و محلول آب و سرکه نسبت به پاک کردن لکه جوهر از روی چرم اقدام کنید.

۴. لکه لاک

ریختن لاک روی چرم می تواند لکه های زیادی ایجاد کند. در این راستا استون یک حلال خوب برای لاک می باشد. به این ترتیب یک دستمال آغشته به استون را روی لاک اعمال کنید. البته در مواردی ممکن است استون سبب آسیب به بافت چرم شود از این رو ابتدا آن را ابتدا روی ناحیه کوچک و دور از دیدی از چرم تست نموده و در صورت عدم بروز تغییر رنگ یا مشکل خاص دیگری سپس با خیال راحت استفاده کنید.

چگونه بوی وسایل چرم را برطرف نماییم؟

اگر حس می کند که وسیله چرمی مورد نظرتان بوی خوشایندی ندارد از روش های زیر برای برطرف کردن بو استفاده نمایید:

۱. وسیله چرم را در معرض هوای آزاد قرار داده و اگر نگران نور خورشید و ترک خوردن چرم هستید در یک مکان سایه دار آن را قرار بدهید. برای مبلمان چرمی نیز بالشتک ها را برداشته و اجازه دهید مدتی هوا بخورند. ضمنا با باز نگه داشتن در و پنجره ها تهویه ایجاد کنید.

۲. مقداری جوش شیرین یا بی کربنات سودا روی مبلمان و کوسن های چرم پاشیده و اجازه دهید چند ساعتی بماند بعد به آرامی جاروبرقی نمایید.

۳. کمی سرکه سفید و آب را به میزان مساوی ترکیب و برای رفع بوی وسیله چرمی استفاده کنید.

۴. وسیله چرمی مورد نظر را در اتاق مرطوب قرار ندهید و سعی کنید برای آن مکان خشکی انتخاب نمایید. زیرا رطوبت سبب رشد کپک و افزایش بوی نامطبوع می شود.

نکاتی برای مراقبت از محصولات چرم

همه وسایل چرم از مبلمان گرفته تا کفش و کت چرم به مراقبت و نگهداری دائم نیاز دارند. از این رو پاک کردن منظم و پیشگیری از بروز لکه روی چرم راهکارهایی برای نو نگه داشتن این وسایل می باشد. به این ترتیب می توان گفت ماندگاری و دوام چرم به میزان مراقبت و روش نگهداری شما بستگی دارد.

در ادامه با نکاتی در راستای مراقبت و نگهداری بهتر از محصولات چرم ارائه می شود.

برای پاک کردن وسیله چرمی مرتبا آن را گردگیری و با پارچه تمیز و مرطوبی آن را پاک کنید. خیس کردن پارچه سبب ایجاد لکه روی چرم می شود. از این رو به مرطوب نمودن صرف اکتفا نمایید. برای رفع لکه جوهر از روی چرم، محلولی با میزان مساوی آب و سرکه تهیه و توسط پارچه میکروفیبر روی لکه ها اعمال کنید. استفاده از پاک کننده های طبیعی شیوه مناسبی جهت تمیز کردن وسایل چرمی است. اگر چرم بسیار کثیف بود از شامپو بچه یا شوینده های ملایم استفاده کنید. برای پاک کردن وسیله چرمی همواره به برچسب روی آن دقت کنید و بر اساس آن پاکسازی صورت گیرد. به طور مثال برچسب w روی وسیله به این معنی است که برای تمیز سازی چرم فقط از پاک کننده پایه آب استفاده شود. و علامت s , p یعنی تمیز کردن خشک محصول است. x نیز به معنی تمیز کردن حرفه ای می باشد.

سعی کنید وسیله چرمی در معرض حرارت قرار نگیرد. از این رو مبلمان چرم را از بخاری، نور مستقیم خورشید، رادیاتور و سیستم تهویه مطبوع دور نگه دارید. این کار سبب حفاظت و ماندگاری بیشتر محصول چرم می شود. به طور منظم وسایل چرم را با جارو برقی یا گردگیر دستی گردگیری کنید تا از ترک خوردگی و خراشیده شدن چرم جلوگیری کنید. بعد از پاک کردن و خشک شدن چرم همواره روی آن نرم کننده بزنید. کرم مخصوص چرم برای جلوگیری از ساییدگی و پاره شدن محصول مناسب می باشد. ضمنا نرم کننده طبیعی برای چرم به رفع لکه و حفظ نرمی و لطافت آن کمک می کند.

همچنین در صورت تمایل برای آشنایی بیشتر با روش های رفع بوی بد چرم و نحوه شستن لباس چرمی روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

برچسب :