عربستان سعودی در رسانههای اجتماعی به دلیل تحولات شدید کشورها در چند سال اخیر مورد تحسین قرار گرفته است. جنیفر لوپز این هفته هنگام اجرای نمایش مد الی صعب (Elie Saab) در ریاض عربستان سعودی با لباس خود واکنشهای متفاوتی را برانگیخت چراکه تا همین چند سال پیش، زنان در عربستان حتی اجازه نداشتند پوست خود را نمایان کنند.
واکنشها در فضای مجازی
بسیاری این کشور را به خاطر چشمانداز روزافزون مترقیاش تحسین کردند. برخی دیگر اصرار داشتند که چنین لباسهایی فقط برای گردشگران و «اجراکنندههایی» که بهطور موقت در کشور هستند مجاز است. کاربر دیگری با خوشحالی گفت: «چند سال پیش در عربستان سعودی پوشیدن چنین لباسی برای یک زن غیرقابل تصور بود.»
این رویداد به سبک برادوی اجراهایی از کامیلا کابلو و سلین دیون را نیز به نمایش گذاشت. سایر حاضران شامل چندین بازیگر و دیگر چهرههای تاثیرگذار بودند؛ مانند هالی بری، مونیکا بلوچی، پاپی دلوین، رزی هانتینگتون وایتلی و کلی رادرفورد.
تغییرات عربستان در حوزه زنان
محدودیتهای پوشاک برای زنان در دهه گذشته در عربستان سعودی به شدت به روز شده است و این تغییرات با لغو برقع اجباری در سال 2015 شروع شد.
محمد بن سلمان در سال 2018 با اعلام لغو هنجاری که قبلاً زنان را ملزم به پوشیدن عبا در ملاء عام می کرد، این تغییرات را ادامه داد. این کشور همچنین برخی از اختیارات پلیس مذهبی (Mutawa) را به دنبال چندین حادثه بحثبرانگیز که در آن مامورها به مردم حمله میکردند یا آنها را مورد آزار و اذیت قرار میدادند، سلب کرد.
با این حال، بسیاری در رسانههای اجتماعی ادعا کردند که عربستان سعودی در قلب محافظهکاری باقی مانده است و شهروندان زن همچنان با محدودیتهایی مواجه هستند: «آیا شما پیشنهاد و فکر میکنید که زنان عادی عربستان میتوانند بدون عواقب اینگونه لباس بپوشند؟ زیرا اگر چنین است، نیاز به بررسی واقعیت دارید. این منظرهای است که برای دیدن جهان ساخته شده است؛ نه نمایشی برای مردم محلی که آن را تقلید کنند.»
کاربر دیگری انتقاد کرد: «عربستان سعودی با خارجیها مانند یک کشور مترقی عمل میکند در حالی که هنوز شهروندان سعودی را به خاطر هر کاری که انجام میدهند مجازات میکند... شما نمیتوانید دو قانون داشته باشید، یکی سختگیرانه برای شهروندان و یک قانون لیبرال برای خارجیها!»
فرصتهایی برای عربستان وجود دارد؟
در مراسمها و فستیوالها، سوپراستارهایی حضور پیدا میکنند که توانایی جذب طرفداران را دارند. این امر علاوه بر اثرات اقتصادی همچون فروش بلیط و افزایش گردشگری، موجب تغییراتی در فرهنگ مردم میشود که همیشه اتفاق بدی نیست. افزایش رفتوآمد گردشگران به یک کشور، توانایی تحمل و پذیرش افراد خارجی در مردم آن کشور را بالا میبرد و قوانین با رویکردی اصطکاکی رفته رفته بهبود مییابند. همچنین با افزایش جشنهای این چنینی، عربستان از مورد توجه قرار گرفتن توسط مردم جهان بهره میبرد، خود را به جهان میشناساند و میتواند سرمایهگذارانی از سراسر جهان جذب کند.
این اتفاق همچنین میتواند با جذب کوتاه یا بلندمدت یک سوپراستار یا هنرمند برای اقامت در کشور اتفاق بیفتد. این امر جایگاه جهانی عربستان را بهبود بخشیده و آن را به یک مقصد برای گردش، سرمایهگذاری، زندگی و غیره تبدیل میکند.