کتاب شوگر چایی به نویسندگی علیرضا عبدی، یکی از تازهترین آثار تولیدی دفتر طنز حوزه هنری است. این کتاب مجموعه داستان طنز است که انتشارات سوره مهر آن را منتشر کرد.
به گزارش شیرین طنز، به نقل از دفتر طنز حوزه هنری، داستانهای این کتاب با موضوعات و درونمایههای متفاوت از هم نوشته شدهاند و یکی از این داستانها با اسم کتاب همنام است و به علت فضاسازی متفاوت و موضوعات خاص هر کدام از داستانها، نمیتوان درباره کل کتاب نظر مشخص داد.
از همان ابتدا و با خواندن تقدیم اول کتاب به شوخطبعی نویسنده پی میبریم که سعی کرده این شوخطبعی را در جای جای داستانهایش از دیالوگ تا نوع روایت داشته باشد.
داستانهای «شوگر چایی» را میتوان از سه منظر بررسی کرد. اول سیر داستانی داستانهاست که همگی روند منطقی خاص خودشان را دارند. هرچند پایان بعضی از آنها قابل حدس است و پایان بعضی دیگر غافلگیرکننده.
دوم، طنز در داستانهاست. طنز این داستانها به تکیه کلامها و صحبتهای شخصیتها در گفتوگو برمیگردد و گاهی طنزی است که به موضوعات اجتماعی اشاره دارد و باعث همذاتپنداری مخاطب میشود.
ضربه نهایی
در بعضی داستانها نویسنده تلاش کرده از طریق غافلگیری در انتهای داستان و ضربه نهایی، مخاطب را به خنده بیندازد که گاهی موفق است و گاهی غافلگیریها صرفاً آمدهاند که داستان را تمام کنند.
برعکس جلوه دادن نیز از تکنیکهای طنز در این مجموعه داستان است که به طور مثال میتوان آن را در مکالمه یک مهندس و یک دکتر در خانه سالمندان پیدا کرد.
شوخیهایی هم بین گفتوگوها و اتفاقات برای بانمک شدن داستانها وجود دارد.
هرچند بعضی از آنها تکراری هستند و در فضای مجازی و حقیقی بسیار شنیدهایم و حتی گاهی عبارات و تشبیهاتی وجود دارد که ممکن است بعضی از خوانندهها آن را به خود بگیرند و ناراحت شوند.
مورد سوم فانتزی در بعضی داستانهای این کتاب است. بعضی از آنها فضایی کاملا فانتزی دارند و طبق منطق خودشان پیش میروند.
این فانتزی گاهی با اغراق ترکیب میشود و طنز را جا میاندازد؛ مثل دستبرد زدن به ساختمان نیمهکاره آموزش برای سرقت سوالات امتحان ریاضی ۲ و گاهی صرفاً فانتزی باقی میماند و کمکی به طنز داستان نمیکند.
در کل خواننده از بخش «شوگر» کتاب «شوگر چایی» توقع شیرین بودن دارد و نویسنده نیز این توقع را برآورده میکند و از بخش «چایی»، گفتوگو و بحث برانگیز بودن داستانها را انتظار دارد که نویسنده با داستانهای متفاوت این فرصت نقد و گفتوگو را در اختیار مخاطبانش قرار داده است. بستگی دارد شما چه توقعی از این مجموعه داستان داشته باشید.
بریدهای از کتاب شوگر چایی
امیر صدرا حرفش را زد و از جیب پتویش دو سیخ کباب شام سلف را رو کرد.
شامی که نتوانسته بودیم بخوریم، حالا قرار بود جانمان را نجات دهد.
فکر کردم میخواهد مثل کمربند چرم با این کبابها بیفتد به جان سگ ولی آنها را پرتاب کرد و سگ رفت سمتش.
کاش بچهها بودند ببینند من شرط را بردم شرط بسته بودیم این کباب سلف را سگ هم نمیخورد این سگ هم نخورد و از بوی بد آن با چشمغرهای به ما متواری شد.
اینجا بود که نظریۀ قرمهسبزی و کوتاهشدن چمنهای داشت اثبات میشد حتی از چمن مصنوعی زمین دانشگاه هم فقط گلولههای سیاه لاستیکیاش باقیمانده بود و البته کمشدن کلاغهای دانشگاه برای زرشکپلو با مرغ! حیف که فضا بدون تماشاگر بود ما علناً لایه سوم را شکست فضای سبز دانشگاه من دادیم و از دیوار ریخته ساختمان آموزش وارد شدیم.
چاپ اول کتاب شوگر چایی اثر علیرضا عبدی در ۱۳۶ صفحه به قیمت ۱۴۰ هزار تومان توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
خرید کتاب طنز شوگر چایی از انتشارات سوره مهر