![هر آنچه درباره ضد آفتاب باید بدانید. (+ فیلم آموزشی)](http://www.behroo.com/wp-content/uploads/2016/05/40_sunscreen-1170x650.jpg)
سال هاست که محققین اشعه فرا بنفش UV خورشید را دلیل اصلی ایجاد پیری پوست، چروک، سرطان پوست و لک های پوستی می دانند. از بین تمام توصیه های مراقبتی برای پوست مهمترین آن ها مراقبت از پوست در برابر نور خورشید است. همه افراد چه زن و چه مرد باید درنظر داشته باشند که که اگر مراقبت از آفتاب از برنامه مراقبت روزانه ی پوست حذف شود و یا به صورت صحیح مورد استفاده قرار نگیرد، پول خود را برای خرید دیگر محصولات مراقبت از پوست دور ریخته اند. در واقع ضد آفتاب اصلی ترین جزء مراقبت از پوست است که هیچ جایگزینی ندارد. توجه داشته باشید که ممکن است ضد آفتاب نتواند به طور کامل مانع از تاثیر مخرب اشعه فرابنفش نور خورشید شود؛ بنابراین در کنار استفاده از آن، استفاده از کلاه و لباس می تواند به طور چشم گیری به کاهش اثرات مخرب اشعه خورشید کمک کند.
عناوین مقاله
امواج فرابنفش A و B
SPF چیست؟ (اس پی اف)
استفاده صحیح از ضد آفتاب چگونه است؟
فیلم نحوه استفاده صحیح از ضد آفتاب
به چه میزان از یک ضد آفتاب استفاده کنیم؟
انواع فیلترهای استفاده شده در ضد آفتاب ها چیست؟ انواع ضد آفتابها کدامند؟
آیا فیلترهای فیزیکال هم میتوانند به سلولهای مجاور خود آسیب بزنند؟
فیلترهای شیمیایی و ضد آفتابهای شیمیایی
الف) فیلترهای B
ب) فیلترهای A
آنتی اکسیدانها و نقش آنها در ضد آفتابها
عوارض ضد آفتابها چیست؟
فیلم آموزش انتخاب ضد آفتاب برای پوست های حساس!
ضد آفتابها و جوش
ضد آفتابها و مهار کامل اشعه فرابنفش خورشید
ویتامین د و ضد آفتاب
ضد آفتابها به چه اشکالی فرموله میشوند؟
چگونه یک ضد آفتاب خوب انتخاب کنیم؟
امواج فرابنفش A و Bدر یک روز تابستانی نرمال، UVA حدود ۹۶ درصد از امواج UV را به خود اختصاص می دهد. در حالی که UVB حدود ۴ درصد از این امواج را شامل می شود. در مقایسه به کل امواج نوری که از خورشید به زمین می رسد اشعه فرابنفش خورشید ۹٫۵ درصد را به خود اختصاص می دهد. اگر چه UVB تاثیرات مخرب خود را به سطح بیرونی پوست وارد می کند و عامل اصلی آفتاب سوختگی است، UVA به علت طول موج بالاتر می تواند لایه های درونی پوست را تخریب کند. اولین ضد آفتاب هایی که در دنیا ساخته شده اند برای جلوگیری از آفتاب سوختگی ناشی از اشعه UVB بودند، در حالی که درصد محافظت آن ها در برابر اشعه UVA پایین بود.
نکته جالب در مقایسه این دو اشعه این است که UVB توسط شیشه جذب می شود و مقدار آن به ساعت روز بستگی دارد. بیشترین میزان این اشعه که به زمین می رسد بین ساعت های ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر می باشد. ولی UVA می تواند از شیشه عبور کند و میزان آن ارتباط زیادی به ساعت روز ندارد (در شکل مقابل می تواند میزان و الگوی تابش این دو اشعه را در طول روز مشاهده کنید). باید بدانید که حتی ابری یا صاف بودن آسمان هم تاثیری روی اشعه UVA ندارد.
اشعه UVA تاثیر خیلی زیادی در مهار سلول های ایمنی پوست دارد و می تواند نقش بالایی در بروز ملانوما (اصلی ترین نوع سرطان پوست) داشته باشد. اشعه فرابنفش نوع A به علت طول موج بالاتری که دارد، توانایی نفوذ به بخش های داخلی تر پوست را دارد.
![](http://www.behroo.com/wp-content/uploads/2016/05/%D8%B6%D8%AF-%D8%A2%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%A8-1-300x222.jpg)
SPF در واقع توانایی به تاخیر انداختن اریتما (قرمزی پوست) است که این قرمزی اغلب توسط اشعه UVB ایجاد می شود. SPF به صورت ریاضی مقاومت پوست در برابر نور خورشید در زمانی که از ضد آفتاب استفاده می شود نسبت به زمانی که اصلا از آن استفاده نمی شود را با یک عدد نشان می دهد. برای مثال اگر ضد آفتاب با SPF 10 استفاده می کنید، پوست شما می تواند ۱۰ برابر زمانی که از ضد آفتاب استفاده نمی کنید (و آسیب می بینید) در برابر نور خورشید بماند و قرمز نشود.
یکی از مهمترین سوالاتی که در خصوص مصرف صحیح ضد آفتاب مطرح می شود این است که چه مقدار از آن باید استفاده شود تا مقدار SPF ذکر شده تاثیر گذار باشد؟ ( و یا به عبارتی SPF واقعی بر روی پوست بنشیند)
استفاده صحیح از ضد آفتاب چگونه است؟نکات بسیار پر اهمیت و بعضاً ظریفی باید رعایت گردد تا یک ضد آفتاب حداکثر محافظت دربرابر اشعه فرابنفش خورشید را برای پوست انسان ایجاد کند. الگو هایی غلط بسیار شایعی در استفاده از ضد آفتاب در دنیا وجود دارد. محققین در مطالعات زیادی به این نتیجه رسیدند که اغلب مردم، با وجود آگاهی از عوارض اشعه فرابنفش خورشید بر روی پوست و هم چنین آگاهی از نیاز به استفاده از ضد آفتاب برای مقابله با اشعه فرابنفش خورشید و علیرغم استفاده باز هم نمی توانند محافظت کاملی از پوست خود داشته باشند. به این دلیل که الگوی غلطی را برای استفاده از محصولات خود انتخاب می کنند. برای مثال در یک مطالعه نشان داده شده است که مادران در استفاده از ضد آفتاب برای فرزندان خردسال خود دقت و اهمیت بیشتری به نسبت با خودشان به خرج می دهند. و یا در مطالعه ای دیگر نشان داده شده است که حتی کسانی که به صورت روتین ضد آفتاب مصرف می کنند، زمان بین استعمال و در معرض نور خورشید قرار گرفتن کمتر از ۳۰ دقیقه است. بنابراین ضد آفتاب نمی تواند به خوبی جذب پوست شده و به طور کامل از پوست در برابر اشعه فرابنفش خورشید محافظت کند. در این مطالعه ۹۸ درصد از ۳۵۲ خانواده ای (این خانواده ها از اهمیت مصرف ضد آفتاب اطلاعات کافی داشتند) که مورد بررسی قرار گرفتند زمان مناسب برای جذب پوستی را رعایت نکردند.
در صورتی که ضد آفتاب مینرال یا فیزیکال باشد بلافاصله پس از استفاده می توان در معرض نور خورشید قرار گرفت. این محصولات چون نیاز به جذب پوستی ندارند نیاز به رعایت کردن فاصله زمانی خاصی هم ندارد. البته در باره نوع مینرال این نکته را هم در نظر بگیرید که اگرچه این محصولات بلافاصله پس از مالیده شدن به پوست اثر گذارند، ماسیدگی و ظاهر نامناسب آن ها معمولا پس از یک دوره زمانی نیم ساعته کم و قابل تحمل می شود؛ پس وقتی می گوییم ضد آفتاب های فیزیکال را نیم ساعت قبل از مواجهه با نور خورشید استفاده کنید بیشتر به خاطر بهبود وضعیت ظاهری خودتان است. در مقابل محصولات شیمیایی هستند (فیلترهای شیمیایی در آن ها استفاده شده است)، برای اثرگذاری آن ها باید زمانی حدود ۳۰ دقیقه از مالیدن آن ها بر روی پوست بگذرد تا به خوبی جذب پوست شوند و بتوانند اشعه های فرابنفش را جذب کنند. بنابراین این ۳۰ دقیقه بسیار حیاتی بوده و عدم رعایت آن می تواند زحمت شما را به باد دهد. به یاد داشته باشید که اکثر ضد آفتاب های موجود در بازار کشور شیمیایی هستند.
فیلم آموزش نحوه صحیح استفاده از ضد آفتاببا مشاهده ویدئوی زیر با نحوه صحیح استفاده از ضد آفتاب آشنا خواهید شد.
در اغلب موارد مردم کمتر از حد نیاز از ضد آفتاب استفاده می کنند. به صورت میانگین مساحت پوست صورت ۶۰۰ سانتی متر مربع می باشد. ۱.۲ گرم از پنکیک (به صورت پودر غیر فشرده) نیاز است تا بتواند ۶۰۰ سانتی متر مربع مساحت پوست صورت را به طور کامل پوشش دهد. مطالعات نشان می دهد که به طور میانگین خانم ها ۰.۰۸۵ گرم از یک پنکک (به صورت پودر فشرده) برای یک بار مصرف استفاده می کنند. یعنی اگر ۱۴ برابر بیشتر از میزان معمول از پنکک خود استفاده کنند، پنکک حاوی ضد آفتاب آن ها می تواند به اندازه SPF واقعی که بر روی بسته بندی آن اشاره شده است عملکرد داشته باشد. اگر به صورت لوسیون باشد حدود ۰.۸ گرم برای صورت نیاز است تا مساحت سطح آن را به طور کامل پوشش دهد. در صورتی که مطالعات نشان می دهد مردم به طور میانگین کمتر از ۰.۵ گرم از لوسیون ها (یک بار استفاده بر روی صورت) استفاده می کنند. بنابراین با مصرف یک و نیم برابر بیشتر به SPF روی فراورده می رسند. محققین در مطالعه دیگری نشان دادند که اغلب افراد بین ۲۰ تا ۵۰ درصد از SPF ذکر شده روی فراورده را دریافت می کنند. یرای اینکه درک بهتری از این مساله داشته باشید این مثال را در نظر بگیرید:
“برای اینکه کرم ضد آفتاب SPF 30 آکنه مت بیودرما بتواند به میزان (۳۰) SPF از کل پوست بدن یک فرد ۷۰ کیلوگرمی با قد ۱۷۰ سانتی متر محافظت کند، فرد باید حدود ۴۰ میلی لیتر (یعنی کل محتویات بسته بندی) را به بدن خود بمالد و سپس در برابر آفتاب قرار گیرد”
با وجود این باز هم سیستم SPF نمی تواند به خوبی محافظت یک محصول در برابر UVA را نشان دهد. سازمان غذا و داروی آمریکا درصدد است راه حلی برای این موضوع پیدا کرده و یک سیستم جدید برای این دسته از محصولات پیدا کند.
بسیاری از کمپانی های تولید کننده از سیستم خود برای تمایز انواع آن استفاده می کنند. لورئال از persistent pigment darkening (ppd) استفاده می کند. این روش به میزان برنزه شدن پوست در برابر UVA می پردازد.
یکی دیگر از روش های تمایز ضد آفتاب ها مقاومت آنها در مواجهه با آب می باشد. از این نظر محصولات مقاوم در برابر آب در دو دسته جای می گیرند؛ (۱) مقاوم در برابر آب و (۲) خیلی مقاوم دربرابر آب. سازمان غذا و داروی آمریکا ضد آفتاب هایی را که بتوانند در برابر آب مقاومت داشته باشند و با آب از سطح پوست شسته نشوند را به دو دسته water resistant و very water resistant تقسیم بندی کرده است. این نوع برای کسانی که در محیط های رو باز یا دریا شنا می کنند بسیار مناسب است.
باور نادرستی که درباره این محصولات وجود دارد این است که بعضی ها فکر می کنند که با استفاده از این ضد آفتاب ها هر چقدر زیر نور خورشید باشند نیازی به تمدید و تکرار آن ندارند.
جالب است بدانید که سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از واژه ضد آب یا (WATER PROOF) را برای کمپانی ها قدغن کرده است، چرا که این استفاده از واژه ضد آب می تواند باعث گمراهی مصرف کننده شده و مصرف کننده بدون نگرانی در برابر نور مستقیم خورشید قرار گرفته و آسیب ببیند.
چند مثال از ضد آفتاب های مقاوم دربرابر آب:
کرم ضد آفتاب SPF 100 سی گل کرم ضد آفتاب SPF 30 فاقد چربی الارو کرم ضد آفتاب SPF 25 الارو امولسیون ضد آفتاب کلینانس SPF 30 اوندر اینفوگرافی زیر به مهمترین نکاتی که درباره محافظت از خود در برابر اشعه فرابنفش خورشید باید بدانید نام برده شده است.
![](http://www.behroo.com/wp-content/uploads/2016/05/2%D8%B6%D8%AF-%D8%A2%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%A8-e1463565980732.jpg)
فیلتر ها مواد اصلی تشکیل دهنده یک ضد آفتاب هستند که باعث محافظت از پوست در برابر اشعه خورشید می شوند. این فیلترها می توانند فیزیکال (فیزیکی – در برخی منابع به آن ها مینرال هم می گویند) و یا شیمیایی باشند. کمپانی های مختلف با استفاده از یک یا چند فیلتر مختلف یک محصول را فرموله می کنند. در صورتی که این فیلتر (ها) فیزیکی باشند به محصول نهایی فیزیکال یا مینرال می گویند و در صورتی که در یک ضد آفتاب حتی یک فیلتر شیمیایی استفاده شده باشد (ممکن است در تولید محصول از فیلتر فیزیکی نیز استفاده شده باشد)، محصول را شیمیایی می گویند.
ضد آفتاب های فیزیکال اشعه UV را بازتابش کرده و معمولا برای پوست حساسیت زا نیستند. استفاده از این نوع در ارتفاعات، سواحل و استخرهای رو باز مناسب است. مواد تشکیل دهنده ضد آفتاب های فیزیکال تیتانیوم دی اکساید، منیزیم اکساید، اکسید آهن و زینک اکساید هستند. غلظت بالای این مواد باعث ماسیدگی و سفیدی روی پوست می شود که برای بسیاری از افراد از نظر زیبایی پسندیده نیست. اما این نوع برای کسانی که معمولا پوست حساسی دارند و زنان باردار و کودکان بسیار مناسب است.
ضد آفتاب های شیمیایی امواج UV را دفع نمی کنند بلکه این امواج را جذب می کنند. به دلیل نفوذ پذیری برخی از این امواج ( اشعه فرابنفش نوع A) به لایه های زیرین پوست این سوال پیش می آید که این انرژی امواج فرا بنفش که توسط این مواد جذب می شود به چه چیزی تبدیل می شود؟ نور، حرارت و یا فرم دیگری.
محققین احتمال آسیب رسانی به سلول های پوستی مجاور فیلترهای شیمیایی را بررسی می کنند. نگرانی های رایجی که در خصوص فیلتر های شیمیایی وجود دارد علاوه بر مورد ذکر شده موارد دیگری هم چون حساسیت زایی و عدم پایداری در برابر نور برای بعضی از این فیلترهای شیمیایی می باشد.
آیا فیلترهای فیزیکال هم می توانند به سلول های مجاور خود آسیب بزنند؟تیتانیوم دی اکساید و زینک اکساید مواد فتو اکتیوی هستند. به این معنا که در اثر مواجهه با نور خورشید، از اکسیژن آنها می تواند رادیکال آزاد تولید شود و به سلول های زنده آسیب وارد کند. ولی در واقعیت هیچ آسیبی از این مواد به سلول های زنده نمی رسد چرا که حتی کوچکترین سایزهای تیتانیوم دی اکساید هم از روزنه های پوست بزرگ تر است و نمی تواند به قسمت های پایین و جایی که سلول های زنده وجود دارد نفوذ کند. علاوه بر این لابراتوارهای تولید کننده با قرار دادن دایمتیکون یا سایمتیکون در کنار زینک اکساید یا تیتانیم دی اکساید سطحشان را می پوشانند و از تشکیل رادیکالهای آزادی که به پوست آسیب بزند جلوگیری میکنند.
فیلترهای فیزیکال یکی از بهترین فیلترهای موجود در تمام دنیا می باشند. تیتانیوم دی اکساید و زینک اکساید می توانند از پوست در برابر تمام طول موج های اشعه فرابنفش نوع A و نوع B محافظت کنند. علاوه بر این به پوست هیچ آسیبی نمی رسانند و برای کسانی که پوست آنها دچار مشکلاتی همچون رزاسه، حساسیت و اگزما و … بسیار مناسب اند.
در ادامه چند مثال از ضد آفتاب های مینرال موجود در بازار ایران ذکر شده است:
کرم ضد آفتاب مینرال SPF 50 اون کرم ضد آفتاب SPF 50 بری سان اوریاژ لوسیون ضد آفتاب اطفال SPF 40 ایروکس کرم ضد آفتاب مینرال SPF 30 الارو فیلترهای شیمیایی و ضد آفتاب های شیمیاییهمان طور که در بخش قبلی گفته شد اگر یک ضد آفتاب در فرمولاسیون خود از یک فیلتر شیمیایی استفاده کند به آن، شیمیایی می گویند. فیلترهای شیمیایی به دو نوع کلی تقسیم بندی می شوند:
الف) فیلترهایی که اشعه فرابنفش نوع B را جذب می کنند. که از این به بعد به آنها فیلترهای B می گوییم.
ب) فیلتر هایی که اشعه فرابنفش نوع A را جذب می کنند. که از این به بعد به آنها فیلترهای A می گوییم.
الف) فیلترهای B
اگر چه بعضی از این فیلترها می توانند UVA را نیز تا حدی جذب کنند، اشعه فرابنفش نوع B را می توانند به طور کامل جذب کرده و از آسیب رسانی آن به پوست جلوگیری کنند. مثال های زیر از معروفترین فیلترهای B استفاده شده در ضد آفتاب ها می باشند. به علت تعدد این فیلترها تنها به ذکر خصوصیات کلی انها بسنده می کنیم.
PABA پارا آمینو بنزوییک اسید (معروف به پابا)
حلالیت در آب بسیار پایین، حلالیت در الکل خوبمناسب برای محصولاتی که پایه الکلی دارندپابا در بین عموم از مقبولیت پایینی برخوردار است. دلیل آن ایجاد واکنش های حساسیتی در بسیاری افراد می باشد. بنابر این امروزه بسیاری از محصولات را با لیبل PABA FREE (فاقد پابا) تولید می کنند.سینامات ها
استفاده زیادی در فرمولاسیون های محصولات آرایشی چون فاندیشن (کرم پودر، پنکک و …)، رژ لب های دارای SPF و … دارند. سینامات ها در بسیاری از ضد آفتاب های سان سنس برند ایگو استفاده می شود. در فرمولاسیون نوعی از شوینده ها وجود دارند و با شست وشوی پوست ضد آفتاب را بر روی آن قرار می دهند (این نوع در ایران طرفداران چندانی ندارد ولی در کشورهای دیگر طرفداران زیادی از جمله آقایان دارد).اگر کسی به سینامات ها حساسیت داشته باشد (مثلا به ضد آفتاب های سان سنس) به احتمال بالایی به بسیاری از فرآورده های حاوی عطر نیز واکنش حساسیتی نشان می دهد.سالیسیلات ها
به علت ضعیف بودن اغلب به صورت ترکیبی با فیلترهای دیگر به کار برده می شوند.از این ماده در ضد آفتاب فتو ریورس استادرم استفاده شده است.فنیل بنزیمیدازول سولفونیک اسید: (PSA)
بر خلاف سایر فیلتر های یاد شده این فیلتر حلالیت خوبی در آب دارد. به علت ضعیف بودن اغلب به صورت ترکیبی با فیلترهای دیگر به کار برده می شوند.ب) فیلترهای A
این فیلتر ها مهمترین فیلترهای ضد آفتاب هستند و عملکرد محصول در محافظت از پوست به این فیلتر ها بسیار وابسته می باشد.
بنزوفنون ها
معروفترین آنها oxybenzone می باشد. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از ضد آفتاب ها در آمریکا از این فیلتر در فرمولاسیون خود استفاده می کنند. بیشترین میزان حساسیت زایی در بین فیلترهای شیمیایی به آن نسبت داده شده است. از این فیلتر هم در ضد آفتاب های سان سنس استفاده می شود.منتیل آنترالینیت
امروزه استفاده زیادی ندارد.Parsol 1789
این ماده که با نام آووبنزون شناخته می شود قابلیت خوبی در مقابله با اشعه فرابنفش خورشید دارد. ولی به علت حساسیت زایی بالا طرفدار زیادی پیدا نکرد. البته تغییرات در ساختار این ماده از سال ۲۰۰۷ به بعد باعث به وجود آمدن فرم های پایدار و غیر حساسیت زا شد.mexoryl
این ماده پس از سال ها مذاکره بین کمپانی لورئال (L’oreal) و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به عنوان فیلتر مورد استفاده در ضد آفتاب ها مورد پذیرش واقع شد. در محصولات ویشی و لانکوم به وفور می توانید این ماده را بیابید. مکسوریل دو نوع دارد؛ یکی مکسوریل ایکس ال و دیگری مکسوریل اس ایکس. فرم اس ایکس آن محلول در آب بوده و محصولاتی که نهایتا از آن ساخته می شوند ظاهر خیلی چربی نخواهند داشت.از مزایای مکسوریل این می باشد که در برابر اشعه فرابنفش خورشید پایداری بالایی داردتینوسرب S و تینوسرب M
امروزه حداقل یکی از آن ها در بسیاری از ضد آفتاب های اروپا استفاده می شود. حساسیت زایی پایینی دارند. هم در برابر UVA و هم در برابر UVB محافظت کاملی برای پوست ایجاد می کنند. آنتی اکسیدان ها و نقش آنها در ضد آفتاب هاهمان طور که بدن سیستم ایمنی خود را دارد، پوست نیز از یک مکانیسم پیچیده برای محافظت از خود در برابر اثرات مخرب محرک های خارجی استفاده می کند. در اثر اشعه فرابنفش خورشید می تواند رادیکال های آزاد تولید شود. رادیکال های آزاد عمده عامل بروز سرطان و آسیب به سلول ها و بافت حفاظتی پوست هستند. با مقابله با رادیکال های آزاد می توان روند پیری پوست را کند تر کرد. آنتی اکسیدان ها را می توان به صورت خوراکی یا موضعی به پوست رساند. اگر چه در بعضی موارد نفوذ پذیری آنتی اکسیدان ها از سطح پوست به اندازه نفوذپذیری همان آنتی اکسیدان هاست، اگر که به صورت خوراکی استفاده شوند، درصد بیشتری از آنتی اکسیدان ها به پوست خواهند رسید. آنتی اکسیدان ها به خودی خود در برابر نور خورشید به سرعت بالایی تخریب می شوند و از سوی دیگر جذب آنها در پوست بسیار به کندی صورت می گیرد. اگر چه آنتی اکسیدان ها را معمولا در محصولات شب مراقبت از پوست فرموله می کنند، استفاده از آنها در فرمولاسیون نیز می تواند از چند جهت مفید باشد؛ یکی اینکه مدت زمان بیشتری یک آنتی اکسیدان بر سطح پوست می ماند، بنابراین احتمال جذب آن به داخل پوست بالا می رود؛ دیگر اینکه سرعت تخریب آنتی اکسیدان ها پایین می آید. بسیاری از آنتی اکسیدان های موجود در ضد آفتاب ها ریشه گیاهی دارند. و از عصارات بعضی گیاهان یا جلبک ها استخراج می شوند. این آنتی اکسیدان ها اغلب خاصیت ضد التهابی نیز دارند بنابراین استفاده از آنها در کنار فرمولاسیون ضد آفتاب باعث می شود از ایجاد التهاب احتمالی توسط ترکیبات خود محصول (مثلا فیلتر های شیمیایی) جلوگیری به عمل آید.
عوارض ضد آفتاب ها چیست؟آیا ضد آفتاب ها عوارض دارند؟ تاکنون تحقیقات نشان داده که عوارض سیستمی ( به جز پوست به اندام های دیگر نیز آسیب وارد شود) آن ها بسیار ناچیز و نادر می باشد. ولی عوارض جانبی زیادی مثل درماتیت تماسی، حساسیت به نور، خارش، التهاب محل استفاده و … گزارش شده است. شایان ذکر است به جز فیلترهای شیمیایی که در اغلب موارد باعث عوارض یاد شده می شوند، مواد نگهدارنده و عطر نیز می تواند باعث بروز این عوارض شود. یکی از شایع ترین عوارض استفاده از ضد آفتاب ها سوزش و قرمزی چشم می باشد. این حالت در اغلب موارد هنگامی ایجاد می شود که در فرمولاسیون محصول از عطر استفاده شده باشد. حتی اگر آن عطر جزو مواد حساسیت زا نباشد، در صورت استفاده از محصول در محل دور چشم، باز هم باعث سوزش چشم خواهد شد.
فیلم آموزش انتخاب ضد آفتاب برای پوست های حساسبا تماشای ویدئوی زیر متوجه خواهید شد که برای انتخاب یک ضد آفتاب چه نکاتی را باید رعایت کنید تا مشکلات حساسیتی برای شما پیش نیاید.
ضد آفتاب ها و جوشآیا ضد آفتاب می تواند باعث بروز جوش صورت شود؟ بله، همان طور که نور UV می تواند باعث بروز جوش شود. تحقیقات نشان می دهد در صورتی که پایه فیلترهای ضد آفتاب (پایه در حقیقت موادی هستند که فیلترها در آن ها حل می شوند و در مجموع یک محصول را می سازند) چرب باشند می توانند باعث بروز بسته شدن روزنه های پوستی و ایجاد جوش شود.
ضد آفتاب ها و مهار کامل اشعه فرابنفش خورشیدبعضی ها فکر می کنند با مصرف ضد آفتاب می توانند با آزادی کامل در آفتاب قدم بزنند و یا حمام آفتاب بگیرند. ولی این باور کاملاً نادرست است. به نحوی که سازمان غذا و داروی آمریکا امروزه اجازه استفاده از گزینه SUN BLOCK بر روی ضد آفتاب ها را نمی دهد و واژه SUN SCREEN به جای ان استفاده می شود. به این معنی که این محصول می تواند جلوی بخشی از اشعه خورشید را بگیرد.
ویتامین دِ و ضد آفتابآیا استفاده از ضد آفتاب باعث کاهش ویتامین دِ می شود؟
بهترین راه تولید و رسیدن ویتامین د به بدن از طریق تابش آفتاب به پوست می باشد. قسمتی از اشعه که ساختن ویتامین د در بدن را تکمیل می کند UVB می باشد. ار آنجایی که تمام ضد آفتاب ها UVB را مهار می کنند ما با یک تناقض روبرو می شویم. بعضی از مطالعات نشانگر این موضوع هستند که ضد آفتاب باعث کاهش ویتامین د نمی شود؛ در مقابل مطالعاتی وجود دارند که نشان می دهند با کاهش ویتامین دِ در ارتباط هستند.
با توجه به اهمیت مصرف ضد آفتاب و نقشی که در جلوگیری از پیری پوست و جلوگیری از ایجاد سرطان پوست دارد به نظر می رسد در صورتی که هر کس به هر حال ویتامین د پایینی دارد سعی کند آن را از راه تغذیه و یا مکمل های رژیمی غذایی تامین کند.
ضد آفتاب ها به چه اشکالی فرموله می شوند؟ضد آفتاب ها را به چند شکل فرموله و بسته بندی می کنند.
بسته بندی ضد آفتاب ها
بسته بندی یک ضد آفتاب به شکلی که فرموله می شود بستگی دارد. تیوپ، پمپ، اسپری، رول و استیک ها همگی از انواع بسته بندی های مختلفی هستند که استفاده می شود.
اشکال فیزیکی مختلف ضد آفتاب ها
ضد آفتاب شوینده یا شوینده ضد آفتاب: از این نوع در ایران موجود نمی باشد ولی طرفداران خاص خود را دارد. این نوع به این شکل عمل می کنند که فرد با شست و شوی صورت خود محصول را ( که حاوی یک یا چند فیلتر شیمیایی است) به پوست خود می مالد و این فیلتر ها جذب شده و نقش ضد آفتاب را دارند. این شکل بیشتر مناسب آقایان می باشد، چرا که آقایان اغلب دوست ندارند ظاهر چرب یک کرم روی صورتشان باشد. لوسیون ها و کرم ها: کرم ها برای تمام افراد شناخته شده هستند. حتی بسیاری از مواقع تنها فرم پذیرفته شده از یک محصول مراقبت از پوست «فرم کرم» می باشد حتی اگر یک کرم پایه چرب داشته باشد و شخص پوست مستعد جوش! لوسیون ها که به اسم ها ی فلویید یا امولسیون نیز در ایران شناخته شده هستند فرمی شبیه کرم می باشند (و اغلب با بسته بندی مشابه) که از میزان غلظت و سنگینی شان کاسته شده و بیشتر برای پوست های چرب یا مختلط فرموله شده اند. روغن ها: تنها مزیتی که روغن های ضد آفتاب دارند این است که خیلی سریع پخش می شوند ولی متاسفانه آنها لایه خیلی نازکی بر روی پوست می گذارند و حتی ممکن است به اندازه کافی جذب پوست نشوند. این شکل طرفداران چندانی ندارد. تنها کسانی که پوست خیلی خشکی دارند و می خواهند آفتاب بگیرند، بعضا از این نوع استفاده می کنند. ژل ها: ژل ها بیشتر مناسب آقایان است. دلیل آن هم عدم ایجاد ظاهر و بافت چرب بر روی پوست می باشد. در ایران ژل ها می توانند بهترین گزینه برای سرباز خانه ها و سرباز ها باشند. اجبار در ایستادن یا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه مستقیم یا غیر مستقیم خورشید می تواند باعث آسیب های پوستی به سربازان شود. از آنجاییکه در سربازخانه ها نمی توان به خوبی یک سیستم مراقبت از پوست پیاده کرد می توان با استفاده از ژل ها از شدت آسیب های اشعه خورشید کم کرد. اسپری ها: اگر ضد آفتابی به صورت مایع فرموله شده باشد می تواند به صورت اسپری بسته بندی شود. روز به روز به محبوبیت اسپری ها افزوده می شود. مخصوصا برای استفاده در کودکان و یا وقتی که ضد آفتاب را برای بدن (نه صورت) بخواهید استفاده کنید شکل اسپری بسیار به کمکتان خواهد آمد. استیک: در صورتی که محصول به صورت جامد فرموله شده باشد از این نوع بسته بندی استفاده می شود. در این حالت محصول فرم مومی و چرب دارد. بهترین نوع ضد آفتاب برای ورزشکاران استیک می باشد. چرا که پایداری و ماندگاری بالایی بر روی پوست دارد و با ورزش کردن ذوب نشده و باعث سوزش چشم نمی شود.با تمام این تفاسیر ممکن است بپرسید از بین این همه مارک و برند و مدل مختلف ضد آفتاب، کدام یک بهتر است؟ و یا برای شما مناسب تر است؟ تیم ادیتوریال مجله زیبایی بهرو بیش از ۱۰۰ محصول موجود در بازار کشور را مورد نقد و بررسی قرار داده است و مزایا و معایب هر کدام را مشخص کرده تا شما بتوانید با مطالعه این نقد و بررسی ها یک انتخاب هوشمندانه و با کمترین خطر (انتخاب اشتباه ضد آفتاب می تواند خطرناک باشد) یک محصول خوب برای خود انتخاب کنید. همه ضد آفتاب های نقد شده را می توانید از اینجا ببینید.
ضد آفتاب مهمترین بخش مراقبت از پوست می باشد و با مراقبت صحیح از پوست می توانید سال ها پیری پوست خود را به تاخیر بیاندازید.