افراد موفق خصوصیتهای مشترک زیادی با یکدیگر دارند. یکی از بارزترین این مشخصهها، استفاده از تجربیات دیگر افراد موفق و با تجربه، در انجام کارها و اتخاذ تصمیمها است. در علم کارآفرینی، به این افراد با تجربه، منتور (Mentor) گفته میشود. منتور فردی است که تجربیات خود را در اختیار کارآفرین قرار میدهد، ولی تصمیمگیری را به خود او واگذار میکند.
به گزارش آلامتو به نقل از زومیت؛ افرادی مانند بیل گیتس، مارک زاکربرگ و دیگر بزرگان دنیای تکنولوژی، در طول دوران فعالیت خود، از تجربیات افراد مختلفی استفاده کردهاند و هر کدام از آنها، فرد مشخصی را به عنوان منتور خود معرفی میکند. منتور بر خلاف معنی اشتباه رایج آن، به معنای مربی نیست. منتور فردی است که تجربیات خود از دوران کاری (چه شکست و چه پیروزی) را در اختیار کارآفرین قرار میدهد، ولی تصمیمگیری را به عهدهی خود او میگذارد. در ادامهی مطلب با منتورهای افراد موفق دنیای تکنولوژی آشنا میشویم. برخی این افراد منتور یکدیگر نیز بودهاند:
استیو جابز، نابغهی دنیای کارآفرینی دیجیتال، ارتباط نزدیکی با تیم کوک داشت و او را به عنوان منتور خود نام میبرد.
مارک زاکربرگ در روزهای ابتدایی تاسیس فیسبوک، از تجربیات استیو جابز در کنار شان پارکر (موسس نپستر Napster) استفاده میکرده است.
لری پیج، یکی از بنیانگذاران گوگل و مدیر عامل فعلی آلفابت، میگوید که در دوران استراحت پزشکی استیو جابز، از تجربیات او استفاده کرده است و عنوان میکند که جابز به او پیشنهاد داد تا تمرکز بیشتری بر روی قابلیتهای جستجو داشته باشند.
ساندار پیچای، مدیر عامل فعلی گوگل، برای مدت زیادی دست راست لری پیج بوده و میگوید که بدون مشورتهای او هیچگاه به چنین موفقیتی دست پیدا نمیکرده است.
اما منتور اصلی استیو جابز، دوست دوران کالج او، رابرت فرایدلند Rober Fiedland بوده است که استیو را به کشف علایق و کار کردن برای رسیدن به آنها تشویق میکرده است. فرایدلند اکنون یک معدندار میلیونر است.
بیل گیتس، از وارن بافت Warren Buffet، سرمایهگذار بزرگ و مشهور، به عنوان منتور یاد میکند. او میگوید در زمینهی سرمایه گذاری و نیز کارهای خیریه، از تجربیات وارن استفاده میکند. بافت به دلیل سرمایهگذاریهای همیشه موفقش که موجب میشود دیگر سرمایهگذاران نیز از او پیروی کنند، به الهامبخش اوماها (Oracle of Omaha) مشهور است.
مدیر عامل کنونی مایکروسافت، ساتیا نادلا، بیلگیتس بزرگ را به عنوان منتور خود معرفی میکند که فراز و نشیبهای موقعیت شغلی فعلیاش را به او گوشزد کرده است.
تراویس کالانیک، مدیر عامل اوبر، سرمایهگذار مشهور شروین پیشه ور (Shervin Pishavar) را به عنوان الگو و منتور خود معرفی میکند.
مریسا مایر، مدیرعامل یاهو که دوران سختی را در شرکتش میگذراند، زمانی در گوگل کار میکرده است و میگوید که تجربیات و آموزشهای لری پیچ، اریک اشمیت و جاناتان روزنبرگ، به او در یادگیری مدیریت و پیشبرد اهداف سازمان بسیار کمک کرده است.
باب ایگر، مدیر عامل دیزنی، منتور جک دورسی، مدیر عامل توئیتر بوده است.
مارک بنیوف، مدیرعامل کنونی Salesforce، رقابت شدیدی با یکی از موسسین اوراکل یعنی لری الیسون دارد. اما او همیشه الیسون را به عنوان منتورش در یادگیری مدیریت و رهبری مینامد.
مدیر عامل آمازون، جف بزوس، رئیس قبلیاش یعنی D.E.Shaw را به عنوان الگوی خود در راه کسب و کار میشناسد.
آدام نیومن، مدیرعامل میلیارد WeWork، بروس دانلوی از شرکت سرمایهگذاری Benchmark را به عنوان منتور خود معرفی میکند.
نکتهی مفیدی که برای کارآفرینان جوان در این مطلب وجود دارد، توجه به این نکته است که داشتن یک منتور مناسب در کنار توانایی تصمیمگیری در مواقع حساس، میتوانند دو بازوی مهم موفقیت در کارآفرینی باشند. افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که صرف موفقیت یا عدم موفقیت منتور در یک موقعیت، تضمینی برای موفقیت یا عدم موفقیت آنها نیست و آنها باید بعد از توجه به تجربیات فرد مورد نظر، تصمیم مناسب با وضعیت خود را در جریان کار اتخاذ کنند.