
درست کردن سبزه عید برای سفره هفت سین:
1- برای سبز کردن سبزه، گندم ، جو ، ماش و عدس هر کدام را که خواستیم خیس کرده یکی دوشب؛ چند بار آبش را عوض میکنیم تا ترش نشود بعد از اینکه کمی جوانه بسیار کوچک در آورد داخل دستمال نخی مرطوب نگهداری میکنیم تا جوانه در آمده و نوک آن کمی سبز شود. مرتب دستمال را با اسپری نمدار میکنیم. بعد کف ظرف مورد نظر را ماسه تمیز و شسته ریخته و جوانهها را به ظرف منتقل میکنیم. روزی 1-2 بار روی سبزه آب اسپری میزنیم. مواظب باشید که آنقدر آب ندهید که اگر ظرف رو کج نگه داریم آب کنار ظرف جمع شود.


سبزهی گندم
2- روش دیگر اینکه داخل جوراب زنانه نازک رنگ روشن تخم چمن ریخته روی آن خاک اره میریزیم و بقیه جوراب را گره میزنیم. از اطراف جوراب قسمت پرشده تکه کوچکی جدا کرده با نخ دور آن را میبندیم. این برای گوش است برای چشم و دهن از دکمه استفاده میکنیم یا از سیم برق پوششدار با رنگهای متفاوت. با سیم میتوانیم برایش عینک بسازیم. حالا ظرف بزرگی را پر از آب کرده جوراب را داخل آن قرار میدهیم تا خاک اره خوب خیس بخورد. بعد از 1-2 ساعت در بشقاب یا کاسه را میگذاریم؛ به طوری که قسمت گرهدار داخل بشقاب باشد. داخل بشقاب باید همیشه آب داشته باشد. روی سر جوراب را مرتب اسپری میکنیم تا خشک نشود.


سبزه با جوراب
3- برای سبزه که روی کوزه کاشته میشود؛ روی کوزه پارچه نخی میکشیم. کوزه بدون لعاب باشد (سفالی). داخل کوزه را پر از آب میکنیم و شاهی یا خاکشیر را که 1 شب خیس کردهایم روی پارچه یا جوراب میکشیم. اضافه جوراب را داخل کوزه قرار میدهیم و مرتب رو ان را اسپری میکنیم تا سبز شوند.

سبز کردن سبزه روی کوزه
4- میوه کاج را داخل آب انداخته تا پولکهای آن از هم باز شود. بعد بین پولکها گندم جوانه زده میگذاریم تا سبز شود.

سبزه با کاج
5- روش دیگر این است که بعد از اینکه گندم یا جو یا... جوانه زد داخل یک سبد دستمال نخی خیس گذاشته و جوانه ها را روی دستمال میریزیم و روی جوانهها را هم دستمال مرطوب میگذاریم. تا 2-3 روز وقتی کمی بزرگتر شد؛ دستمال رویی را بر میداریم و در آفتاب بیرون یا پشت پنجره میگذاریم و مرتب اسپری میکنیم و گاهی سبزه را میچرخانیم تا آفتاب به قسمتهای دیگر سبزه برسد و به اندازه رشد کند. (از ارزن - تخم شاهی و ماشک نیز برای سبزه میتوانید استفاده کنید).

سبزهی عدس

سبزهی تخم شاهی
6- روش دیگر سبز کردن سبزه در تخم مرغ است. برای این کار باید ابتدا یک سوم بالای تخم مرغ را بشکنید و محتویات داخل آن را خالی کنید. سپس تخم مرغ را بشویید و بگذارید تا خشک شود. در داخل آن یک تکه پنبه بگذارید و دانههای جوانه ماش - عدس - گندم و یا هر جوانهای که مورد نظرتان است را روی پنبه قرار دهید و کمی آب هم روی آنها اسپری کنید. هر بار که خشک بود کمی آب روی آن اسپری کنید. بعد از 9 روز سبزه شما بلند و زیبا شده است و میتوانید تخم مرغ را به شکل صورت آدم و یا به شکلهای دیگر تزئین کنید.


سبزه با تخم مرغ
7- سبزه تخمه آفتابگردان و تخمه کدو هم یکی دیگر از مدلهای سبزه عید است. برای شروع 2 لیوان تخمه آفتابگردان را 24 ساعت خیس کنید سپس در دستمال نخی بریزید. بعد از 3-4 روز، تخمهها ریشههایی به بلندی 7-8 س پیدا کرده و جوانه قلابی شکل آن ظاهر میشود. در این مرحله تخمهها آماده ریختن در ظرف اصلی میباشند. سبد یا ظرفی که برای این بذر استفاده میکنید باید حداقل 15 سانت دیواره داشته باشد. حتما 5 تا 7 سانت از لبه ظرف را خالی بگذارید تا ساقههای سبزه مشخص نباشد. توجه داشته باشید که ریشههای این سبزه دیرتر در هم فرورفته و فرم میگیرد.


سبزهی تخمه آفتابگردان


سبزهی تخمه کدو
مقدار لازم از هر دانه برای سبز کردن و مدت زمان کافی برای سبز شدن سبزه:
سبزه گندم 10 روز قبل از عید و مقدار گندم 1 لیوان بزرگ
سبزه ماش و عدس 15 روز قبل از عید و 1 لیوان ماش یا عدس لازم است.
سبزه شاهی یا خاکشیر 5 روز قبل از عید و مقدار 1 استکان
اما در مورد تخمه آفتابگردان و تخمه کدو مقدار تخمه نصف لیوان کافی است و 7 روز به عید دست بکار درست کردن آن بشوید، چون به سرعت رشد میکند.
گروه خانهداری ستاره