طرز تهیه آش گشنیز با اسفناج و آش گشنیز با ماست
آش گشنیز، یک غذای بسیار مغذی و مناسب برای سرماخوردگی می‌باشد و پزشکان طب سنتی معتقدند به علت طبیعت سردی که دارد برای درمان جوش صورت مفید می باشد. در این مقاله با طرز تهیه آش گشنیز با اسفناج و با ماست آشنا خواهید شد.

گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران می‌روید. این گیاه از زمان‌های قدیم وجود داشته و برای درمان بیماری‌های مختلف از آن استفاده می‌کردند. از نظر طب سنتی گشنیز و تخم آن دارای طبیعت سرد و خشک است.

گشنیز، گیاهی معطر است که در تهیه انواع کوکو و آش مانند آش رشته، آش دوغ و ... استفاده می‌شود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر کرده و به عنوان ادویه مخصوصا در غذا‌های هندی استفاده می‌کنند. پودر تخم گشنیز در تهیه سوسیس و کالباس نیز به عنوان یک طعم دهنده عالی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای آشنایی با سبزی آش رشته برای طبخ یک آش خوشمزه به مقاله زیر مراجعه کنید:
بیشتر بخوانید: سبزی آش رشته برای طبخ آش خوشمزه
برای آشنایی با سبزی آش دوغ شهرهای مختلف به مقاله زیر مراجعه کنید:
بیشتر بخوانید: سبزی آش دوغ شهرهای مختلف شامل چیست؟ آش گشنیز یکی از انواع آش مغذی و مناسب برای سرما خوردگی است. مواد اصلی مورد استفاده در این آش، گشنیز، حبوبات و برنج می باشد؛ ولی در شهرهای مختلف به سبک‌های متفاوتی طبخ می‌شود و مواد دیگری به آن اضافه یا از آن حذف می‌گردد. در این مقاله قصد داریم شما را با طرز تهیه آش گشنیز به دو روش، با اسفناج و با ماست آشنا سازیم.
۱. آش گشنیز با اسفناج
مواد لازم
عدس 1 پیمانه
پیاز 2 عدد
گشنیز و اسفناج به نسبت مساوی 250 گرم
برنج 1/2 پیمانه
شلغم متوسط 2 عدد
سیر 2 حبه
آب مرغ 6 لیوان
نمک، زردچوبه و روغن به میزان لازم

طرز تهیه آش گشنیز با اسفناج

عدس را پس از پاک کردن، شسته و به مدت ۲ ساعت خیس کنید. برنج را پاک کرده، بشویید و با آب و کمی نمک خیس کنید. پیازها را بصورت ریز خرد کرده و با کمی روغن تا حدی که پیاز نرم شود، تفت دهید و سپس کمی زردچوبه به آن اضافه کنید. وقتی پیاز نرم شد، آب مرغ را به آن اضافه کرده، عدس را آبکش کرده و به آن اضافه کنید. وقتی آش به جوش آمد، حرارت را ملایم کرده و درب قابلمه را ببندید تا عدس نیم پز شود. وقتی عدس نیم پز شد، برنج را اضافه کرده و فرصت دهید تا برنج بپزد. سیر را ریز خرد کنید. گشنیز و اسفناج را ریز خرد کنید. شلغم را به صورت مکعبی خرد کنید.

پس از ۱۵ دقیقه سیر، گشنیز، اسفناج، و شلغم خرد شده را به آش اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بپزند و آش جا بیفتد.

۲. آش گشنیز با ماست

مواد لازم
جو پوست کنده 270 گرم (1 پیمانه)
هویج نگینی خرد شده 1/2 پیمانه
سیب زمینی متوسط 1 عدد
روغن 1 قاشق غذاخوری
سیر رنده شده 2 حبه
آرد 2 قاشق غذاخوری
ماست سفت و کمی ترش 1 کیلوگرم
گشنیز ساطوری شده 1 پیمانه
آب مرغ 2 پیمانه
پودر فلفل قرمز 1/4 قاشق مرباخوری
نمک به میزان لازم


طرز تهیه آش گشنیز با ماست

جو را شسته و به مدت ۵-۶ ساعت خیس کنید، سپس آن را با ۸ پیمانه آب و یک قاشق غذاخوری روغن روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و لعاب بیندازد. هویج را نگینی خرد کرده و در پایان پخت جو به همراه نمک و آب مرغ به جو اضافه کنید و اجازه دهید هویج بپزد. سیب زمینی را نگینی خرد کرده و زمانی که هویج نیم پز شد به آش اضافه کنید و فرصت دهید تا سیب زمینی بپزد. ماست، آرد و سیر رنده شده را با هم مخلوط کرده و خوب هم بزنید تا مایع یکدستی حاصل شود. آش را از روی حرارت برداشته و به تدریج به ماست اضافه کنید و هم بزنید. مخلوط حاصل را روی حرارت ملایم قرار داده و مرتب هم بزنید تا به جوش آید. گشنیز را خیلی ریز خرد کرده و به همراه نمک و آبلیمو یا آبغوره (در صورت شیرین بودن ماست) به آش اضافه کنید. پس از ۱۵ دقیقه آش آماده است آن را از روی حرارت برداشته و در ظرف مناسب بکشید.



گروه آشپزی ستاره