![طرز تهیه آش گشنیز با اسفناج و آش گشنیز با ماست](http://setare.com/files/fa/news/1396/11/23/127016_766.jpg)
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران میروید. این گیاه از زمانهای قدیم وجود داشته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده میکردند. از نظر طب سنتی گشنیز و تخم آن دارای طبیعت سرد و خشک است.
گشنیز، گیاهی معطر است که در تهیه انواع کوکو و آش مانند آش رشته، آش دوغ و ... استفاده میشود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر کرده و به عنوان ادویه مخصوصا در غذاهای هندی استفاده میکنند. پودر تخم گشنیز در تهیه سوسیس و کالباس نیز به عنوان یک طعم دهنده عالی مورد استفاده قرار میگیرد.
گشنیز، گیاهی معطر است که در تهیه انواع کوکو و آش مانند آش رشته، آش دوغ و ... استفاده میشود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر کرده و به عنوان ادویه مخصوصا در غذاهای هندی استفاده میکنند. پودر تخم گشنیز در تهیه سوسیس و کالباس نیز به عنوان یک طعم دهنده عالی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای آشنایی با سبزی آش رشته برای طبخ یک آش خوشمزه به مقاله زیر مراجعه کنید:
بیشتر بخوانید: سبزی آش رشته برای طبخ آش خوشمزه
برای آشنایی با سبزی آش دوغ شهرهای مختلف به مقاله زیر مراجعه کنید:
بیشتر بخوانید: سبزی آش دوغ شهرهای مختلف شامل چیست؟ آش گشنیز یکی از انواع آش مغذی و مناسب برای سرما خوردگی است. مواد اصلی مورد استفاده در این آش، گشنیز، حبوبات و برنج می باشد؛ ولی در شهرهای مختلف به سبکهای متفاوتی طبخ میشود و مواد دیگری به آن اضافه یا از آن حذف میگردد. در این مقاله قصد داریم شما را با طرز تهیه آش گشنیز به دو روش، با اسفناج و با ماست آشنا سازیم.
![](http://setare.com/files/fa/news/1396/11/17/125411_282.jpg)
مواد لازم | |
عدس | 1 پیمانه |
پیاز | 2 عدد |
گشنیز و اسفناج به نسبت مساوی | 250 گرم |
برنج | 1/2 پیمانه |
شلغم متوسط | 2 عدد |
سیر | 2 حبه |
آب مرغ | 6 لیوان |
نمک، زردچوبه و روغن | به میزان لازم |
طرز تهیه آش گشنیز با اسفناج
عدس را پس از پاک کردن، شسته و به مدت ۲ ساعت خیس کنید. برنج را پاک کرده، بشویید و با آب و کمی نمک خیس کنید. پیازها را بصورت ریز خرد کرده و با کمی روغن تا حدی که پیاز نرم شود، تفت دهید و سپس کمی زردچوبه به آن اضافه کنید. وقتی پیاز نرم شد، آب مرغ را به آن اضافه کرده، عدس را آبکش کرده و به آن اضافه کنید. وقتی آش به جوش آمد، حرارت را ملایم کرده و درب قابلمه را ببندید تا عدس نیم پز شود. وقتی عدس نیم پز شد، برنج را اضافه کرده و فرصت دهید تا برنج بپزد. سیر را ریز خرد کنید. گشنیز و اسفناج را ریز خرد کنید. شلغم را به صورت مکعبی خرد کنید.پس از ۱۵ دقیقه سیر، گشنیز، اسفناج، و شلغم خرد شده را به آش اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بپزند و آش جا بیفتد.
۲. آش گشنیز با ماست
مواد لازم | |
جو پوست کنده | 270 گرم (1 پیمانه) |
هویج نگینی خرد شده | 1/2 پیمانه |
سیب زمینی متوسط | 1 عدد |
روغن | 1 قاشق غذاخوری |
سیر رنده شده | 2 حبه |
آرد | 2 قاشق غذاخوری |
ماست سفت و کمی ترش | 1 کیلوگرم |
گشنیز ساطوری شده | 1 پیمانه |
آب مرغ | 2 پیمانه |
پودر فلفل قرمز | 1/4 قاشق مرباخوری |
نمک | به میزان لازم |
طرز تهیه آش گشنیز با ماست
جو را شسته و به مدت ۵-۶ ساعت خیس کنید، سپس آن را با ۸ پیمانه آب و یک قاشق غذاخوری روغن روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و لعاب بیندازد.
هویج را نگینی خرد کرده و در پایان پخت جو به همراه نمک و آب مرغ به جو اضافه کنید و اجازه دهید هویج بپزد.
سیب زمینی را نگینی خرد کرده و زمانی که هویج نیم پز شد به آش اضافه کنید و فرصت دهید تا سیب زمینی بپزد.
ماست، آرد و سیر رنده شده را با هم مخلوط کرده و خوب هم بزنید تا مایع یکدستی حاصل شود.
آش را از روی حرارت برداشته و به تدریج به ماست اضافه کنید و هم بزنید.
مخلوط حاصل را روی حرارت ملایم قرار داده و مرتب هم بزنید تا به جوش آید.
گشنیز را خیلی ریز خرد کرده و به همراه نمک و آبلیمو یا آبغوره (در صورت شیرین بودن ماست) به آش اضافه کنید.
پس از ۱۵ دقیقه آش آماده است آن را از روی حرارت برداشته و در ظرف مناسب بکشید.
گروه آشپزی ستاره