سلامت مو در آقایان را بیان کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
علت ریزش مو در مردان جوان
تقریبا در تمام مردان سفید پوست، درجه ای از نازک شدن مو اتفاق می افتد و ریزش مو با الگوی مردانه در این نژاد ، بالاترین احتمال را دارد. این ریزش مو می تواند از پس رفتن جزئی خط رشد مو ، نازک شدن موهای فرق سر ، کاهش کلی ضخامت ، پس رفتن گسترده مو از پیشانی و زیاد نازک شدن مو شروع شود و تا الگوی نعل اسبی مو ، که فقط موهای اطراف سر باقی می ماند ، ادامه یابد. ریزش مو با الگوی مردانه می تواند هم در مردان و هم در زنان اتفاق افتد ، اما در مردان این مسئله رایج تر و گسترده تر می باشد.
بلوغ مردان
ریزش مو با الگوی مردانه، قبل از بلوغ رخ نمی دهد مگر در موارد خاصی که استعداد ژنتیکی قوی وجود داشته باشد. این مسئله به این دلیل است که طاسی مردانه ، بدون داشتن هورمون های مردانه ( یا آندروژن ها که مهمترین آنها تستوسترون می باشد ) که قبل از بلوغ افزایش نمی یابد، اتفاق نمی افتد. اندروژنها همچنین موجب تغییر صدا ، بلوغ اندام های جنسی و رشد مو در صورت، بدن و ناحیه تناسلی می شوند.
ارتباط موی فرق سر و موی بدن
شما ممکن است متوجه شده باشید که مردان طاس یا مردان نازک مو، موهای زیادی روی بدن مخصوصا در محدوده سینه و پشتشان دارند. دلیل این موضوع ، همان هورمون های مردانه ( آندروژن ها ) هستند که باعث می شوند از طرفی ، موهای صورت و بدن بلند تر و قوی تر گردد و از طرف دیگر در افراد دارای استعداد ژنتیکی و حساسیت پیاز مو ، منجر به ریزش موی بالای سر شود.
ریزش مو با الگوی مردانه و استعداد ژنتیکی
ریزش مو با الگوی مردانه ، فقط در افراد مستعد ژنتیکی اتفاق می افتد ، به این معنی که در این افراد ، پیاز مو به عملکرد آندروژن ها حساس می باشد. ریزش مو می تواند از سمت خانواده پدر و یا مادر منتقل شود. سطح طبیعی اندروژن خون و یا حتی میزان کمتر از طبیعی آن ، در افراد مستعد ژنتیکی ، می تواند منجر به ریزش مو گردد. هرچه پیاز مو حساس تر باشد ، احتمال تاثیر اندروژن ها بیشتر است. اما اگر پیاز مو به اندروژن ها حساس نباشد ، تنها مقادیر بیش از اندازه اندروژن ها به ریزش مو منجر می گردد.
ریزش مو با الگوی مردانه ( چرا نازک شدن مو اتفاق می افتد ؟! )
همه انسان ها به طور روزانه ریزش مو دارند که تا تعداد ۷۰ تار مو ، عادی می باشد. ریزش مو و یا نازک شدن مو زمانی اتفاق می افتد که موهای ریخته شده به همان اندازه جایگرین نمی شوند و یا اینکه مو های جایگزین شده نازک تر رشد می کنند و یا اصلا رشد نمی کنند.
اگر شما نسبت به اندروژن ها حساس باشید ، اندروژن ها می توانند چرخه رشد موها را کوتاه تر کنند. به طور میانگین ، یک تار مو باید برای ۴ سال قابلیت رشد روی سر داشته باشد که عمل اندروژن ها می تواند این زمان را کاهش دهد.
ریزش مو با الگوی مردانه، معمولا در طول زمان ، اتفاق می افتد و شما احتمالا ریزش بیش از اندازه موهایتان را احساس نمی کنید. چیزی که اتفاق می افتد این است که قطر موهایتان کمتر می شود و همچنین پس از هر چرخه رشد ، موهایتان کوتاه تر می گردد. کوچک تر شدن پیاز مو ، هم در مردان و هم در زنان اتفاق می افتد اما در مردان معمول تر و گسترده تر است.
موهای نازک تر فضای کمتری روی سر اشغال می کنند که در نتیجه آن حجم مو کمتر به نظر می رسد و پوست سر ، از بین مو ها آشکار می گردد. در موارد حاد ، موهای بالای سر ، آنچنان کوتاه و نازک می شوند که قابل دیدن نیستند. هرگاه قطر تار مو به ۴۰ میکرون برسد ، به ندرت ، بیش از ۸ سانتی متر رشد می کند و در این زمان سرعت ریزش مو زیاد به نظر می رسد. با این حال ، گاهی نازک شدن مو ، متوقف می شود و تعداد مو های سر ، برای ماه ها و یا سال ها ثابت می ماند.
درمان ریزش مو در مردان
هدف اولیه درمان ، کنترل تاثیر اندروژن ها بر پیاز مو می باشد که به دو روش سیستمی و موضعی انجام می گیرد.
درمان سیستمی برای طاسی مردان:
در درمان سیستمی تلاش می شود تا تولید ماده دی هیدرو تستوسترون ( هورمون مردانه که سبب کوچک شدن پیاز مو در افراد مستعد می شود ) کاهش یابد.
فیناستراید: جدیدترین داروی ریزش موی مردان می باشد که در اصل به عنوان درمانی برای بزرگی پروستات استفاده می شده است ، ولی در عمل نشان داده شد که ریزش مو در برخی بیماران را کاهش می دهد. از نظر تئوری ، فیناستراید باید در درمان ریزش موی مردان کمک کند. با این حال ، به دلایلی علمی در برخی از افراد ، این دارو اثر بخش نیست. اگر فردی مصرف فیناستراید را متوقف کند ، اثرات مفید دارو پس از ۶ ماه شروع به کاهش می کند و تا ۱۲ ماه پس از توقف مصرف دارو ، وضعیت مو ها به حالت قبل از درمان بر می گردد و اثر دارو کاملا از بین می رود.
اثرات جانبی فیناستراید :
میزان مصرف فیناستراید در درمان ریزش موی مردان روزانه ۱ میلی گرم می باشد که نسبت به مصرف روزانه ۵ میلی گرمی در درمان بزرگی پروستات ، اثرات جانبی نامطلوب زیادی ندارد. با این حال اثرات جانبی نا مطلوب ممکن است بروز کند. اثرات جانبی احتمالی شامل ناتوانی جنسی و کاهش میل جنسی می باشد.
درمان های موضعی
ماینوکسیدیل یا ( روگین ) درمان موضعی برای ریزش مو می باشد. در ابتدا این دارو به صورت خوراکی برای درمان فشار خون استفاده می شد ، ولی مشخص شد که این دارو موجب رشد مو در بدن ، صورت و بالای سر می شود. مینوکسیدیل ، مویرگ های خونی را گشاد می کند.
مینوکسیدیل روی اثر اندروژن ها بر پیاز مو ، تاثیری ندارد ولی محلول ۲ تا ۵ درصد آن ، می تواند ، به قطور شدن موهای نازک و ظریف کمک کند. همچنین این ماده روی سطح مو ها قرار می گیرد که نتیجه آن ، ضخیم تر به نظر رسیدن مو می باشد.
درمان ریزش شدید مو
ضد آندروژن های موضعی
ضد آندروژن های موضعی می توانند برای درمان ریزش مو بسیار موثر و مفید باشند. ضد اندروژن ها داروهایی هستند که رسیدن تستوسترون به پیاز مو را کاهش می دهند و یا متوقف می کنند. در صورت مصرف خوراکی ، میزان لازم ضد اندروژن ها برای کمک به درمان ریزش مو ، ممکن است عوارض جانبی مانند کاهش میل جنسی ، کاهش تعداد اسپرم و در زنان ، حساس شدن سینه ها را باعث شود. در برخی موارد حتی میزان بالای مصرف ضد اندروژن ها برای رسیدن دارو به سطح سر کافی نمی باشد.
ضد آندروژن ها در صورت استفاده موضعی با فرمول مناسب بر روی پوست سر ، می توانند بسیار موثر باشند. داروی مینوکسیدیل هم می تواند به این فراورده های موضعی افزوده گردد.
مینوکسیدیل با گشاد کردن مویرگ های سطح بالای سر ، جذب مواد ضد آندروژن را آسانتر می کند.
استفاده از ضد آندروژن های موضعی باید طولانی مدت باشد ، با این حال ، شکی در اثرات درمانی آنها وجود ندارد. حد اقل فایده ضد اندروژن های موضعی آهسته کردن سرعت ریزش مو می باشد. ولی در اغلب موارد موجب توقف ریزش مو و گاهی افزایش قطر مو ها می گردند.
اکثریت مردان مایلند ترکیبی از درمان ها را امتحان کنند:
داروی فیناسترایدمینوکسیدیلو ضد اندروژن های موضعیاین ترکیب می تواند بسیار مفید و اثر گذار باشد ، البته نه به خاطر اثر ترکیبی این فراورده ها ، بلکه به خاطر احساس رضایت بخشی از اینکه همه امور ممکن دارد انجام می پذیرد.
درمان های غیر نسخه ای ( بدون مراجعه به پزشک ) :
هیچ درمان غیر نسخه ای نمی تواند پس از ریزش ، مو های شما را بازگرداند که اگر وجود داشت ، افراد طاس دیده نمی شدند. شما می توانید آنها را امتحان کنید ، ولی فقط صرف و هزینه پول و زمان است و می تواند بسیار دلسرد کننده باشد.
با اینکه مینوکسیدیل ممکن است ریزش مو را اهسته تر کند ، این دارو ، طاسی را درمان نمی کند.
راه حل های درمان ریزش مو در مردان
تقریبا ۸۵ درصد از مردان زمانی که به سن ۵۰ سالگی میرسند با نازک شدن موهای خود مواجه میشوند. برخی از پسران نیز قبل از اینکه وارد ۲۱ سالگی خود شوند، موهایشان را از دست میدهند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل ریزش مو در مردان و روشهای درمانی آن بپردازیم.
افسانههایی در مورد ریزش مو:
آیا پوشیدن کلاههای بیس بال یا سایر کلاهها میتواند باعث طاسی شود؟ نه خیر به هیچ عنوان چنین نیست. قرار دادن انگشتان در میان موها نیز باعث ریزش مو نمیشود. شانه زدن، برس کشیدن، استایل بخشیدن یا دوش گرفتن نیز باعث از دست رفتن موها نخواهد شد.
آیا ترک سیگار میتواند مانع از ریزش موها شود؟
ارتباط روشنی بین سیگار کشیدن و افزایش طاسی در میان مردان وجود دارد. بنابراین اگر به دنبال یک دلیل خوب برای ترک سیگار خود هستید میتوانید از این گزینه در لیست خود استفاده کنید و برای جلوگیری از طاسی، سیگار را ترک نمایید.
موهای شما چه حرفهایی در مورد سلامتی تان میگویند؟
ریزش مو یا آلوپسی همیشه نشان دهنده یک مشکل پزشکی نیست. این گزینه به سلامتی بدن شما آسیبی وارد نمیکند اما نگرانی در مورد تاثیر ریزش مو بر ظاهر فرد، میتواند طبیعی باشد.
چه چیزی باعث ریزش مو میشود؟
معمولا بیشتر ریزش موها در مردان به خاطر الگوی طاسی مردانه است. این طاسی یک صفت ژنتیکی است که از والدین به ارث میرسد. سایر دلایل شامل مصرف داروهای خاص، مصرف بیش از حد ویتامین A یا مصرف کم پروتئین است. بیماری و استرس نیز میتواند به ریزش موی شدید و ناگهانی منجر شود که معمولا تلوژن افلوویوم نامیده میشود.
مراقب موهایی که دارید باشید:
نگهداری موهای موجود بسیار راحت تر از جایگزین کردن آنهاست. باید مراقب محصولات جادویی که ادعا میکنند در حفظ و نگهداری موها مفید هستند باشید. اگر شک داشتید با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.
داروهای ریزش مو: ماینوکسیدیل
هیچ درمانی برای الگوی طاسی مردانه وجود ندارد اما برخی از داروها میتوانند آن را کندتر کنند. ماینوکسیدیل نیز دارویی است که بر روی سر خود اعمال میکنید. این دارو برای برخی از افراد مفید بوده است و میتواند فرآیند ریزش مو را کندتر کند. اما بعد از توقف مصرف این دارو، ریزش مو به حالت اولیه بر میگردد.
الگوی طاسی مردانه: چه انتظاری باید داشته باشید
خط موی M شکل که به سمت عقب کشیده شده است یکی از نشانههای اصلی این نوع طاسی است. در مرحله بعد، موهای موجود در بالای سر شروع به نازک شدن میکند و نقطههای طاسی ایجاد میشود. در نهایت الگوی طاسی مردانه خود را بروز میدهد.
هورمونهای دخیل در ریزش مو:
در مورد الگوی طاسی مردانه، هورمونی به نام DHT باعث کوچک شدن فولیکولهای مو میشود. در نهایت، این فولیکولهابه اندازه ای کوچک میشوند که هیچ مویی نمیتواند در آن رشد کند.
داروی ریزش مو: فیناستراید
این قرص تجویزی خط تولید و مونتاژ هورمون DHT بدن را کندتر میکند. در برخی از افراد مصرف این قرص میتواند باعث رشد موهای جدید شود. برخی از متخصصان بر این باورند که این قرص عملکرد بهتری نسبت به مینوکسیدیل دارد. زنان باردار به هیچ وجه نباید از این دارو استفاده کنند. همانند مینوکسیدیل، این دارو نیز با قطع مصرف، اثر خود را از دست میدهد.
در این شرایط باید از کلاه گیس استفاده کرد؟
این گزینه نیاز به تحقیق و بررسی دارد زیرا همانطور که میدانید کلاه گیسهای متفاوتی با قیمتهای مختلف در بازار وجود دارد. هر کدام از این کلاه گیسها نیز دارای کیفیت خاصی هستند. زمانی که قصد دارید کلاه گیسی برای خود بخرید، سعی کنید رنگ مو، ضخامت و فر بودن مو را مد نظر داشته باشید.
کاشت مو چگونه کار میکند؟
معمولا اینکار توسط پزشک متخصص انجام میشود. این فرد میتواند موهای سالم را از پشت سر بردارد و در قسمتهای بالایی پیوند دهد. این فرآیند حتما هزینه بر خواهد بود. در عرض شش ماه، موهای شما به حالت طبیعی خود بر میگردد.
از چیزهایی که دارید بیشترین استفاده را ببرید:
استفاده از ترفندهای مختلف میتواند فرایند ریزش مو را کمتر کند. استفاده از شامپوها، نرم کنندهها و سایر محصولات مرتبط با مو ممکن است حجم مورد نیاز را به موهای شما ببخشد. همچنین داشتن یک رژیم غذایی سالم میتواند تاثیر بسزایی در رشد و نگهداری موها داشته باشد.
مثبت اندیش باشید:
موی سر هیچ تاثیری در مردانگی شما ندارد. نقاط قوت خود را شناسایی کنید. سایر مواردی که دارید را تحت کنترل خود در آورید. به عنوان مثال ممکن است اندام بدنی خوبی داشته باشید. پس مراقب اندام خود باشید. اگر نیاز به انگیزه داشتید، به افرادی فکر کنید که بدون داشتن مو به جایگاه های بزرگی دست یافتهاند.
درمان ریزش مو در جوانی
علت و درمان قطعی ریزش مو در مردان
منبع: مجله سلامت – بیتوته – عصر ایران