

اگر شما بهدنبال گلی با گلهای کوچک، رنگارنگ، نگهداری آسان و سازگار با فضای کم هستید، روزچین به شما گل کالانکوآ را پیشنهاد میکند. در ادامه معرفی گیاهان آپارتمانی و اهمیت آنها در زندگی امروزی، در این قسمت به معرفی یک گیاه گلدار گوشتی خواهیم پرداخت. بیایید با این گل بیشتر آشنا شویم و ظرافتهای مراقبت از آن را یاد بگیریم.
در این مقالهها قصد داریم شما را با گیاهان آپارتمانی و نگرشهای مختلف پیرامون گیاهان آپارتمانی آشنا کنیم. بعد از شناخت گل آزالیا، سنبل، سینره و … امروز نوبت به کالانکوآ رسید. کالانکوآ بزرگترین نوع بقایای گیاهان ساکولنت در ماداگاسکار است. با ما همراه شوید.
آشنایی مختصر با گل کالانکوآ

این یک گیاه گرمسیری و از خانواده گیاهان گوشتی یا آبدار (گیاه ساکولنت) است. سرزمین اصلی این گیاهان آفریقا و آسیاست. همانطور که قبلاً گفتیم نگهداری و تکثیر این گیاهان بسیار راحت است. به همین دلیل اغلب افراد نگهداری از این گیاهان را ترجیح میدهند. گل کالانکوآ در بین گیاهان گوشتی محبوبترین گل هست. با برگهای براق و تُپُل خود یک گل زیبا برای خانه و محل کار میتواند باشد. مثل گل سینره رنگهای بسیاری در طبیعت دارد. رنگ گلها میتواند قرمز، زرد، سفید، نارنجی یا صورتی باشد. از ویژگیهای گیاهان ساکولنت میتوان به رشد دوباره شاخهها و برگهای ریختهشده اشاره کرد. نام گیاه نیز از این خصوصیت گرفته شده است. کالانکوآ به معنای «شکوفایی بعد از سقوط» است. شاخههای آن خیلی بلند نمیشوند. برای همین فضای زیادی نیاز ندارد. گلهای دوستداشتنی و برگهای کوچک دارند و میتوانند با هر محیطی خود را زود وفق دهند. گلهای کالانکوآ ظریف و برگ آن گوشتی است. برگهای آبدار، آن را قادر میسازد تا در شرایط دشوار با ذخایر غذایی خود زنده بماند.
فصل گل کالانکوآ
او فضاهای روشن و پرانرژی را دوست دارد. دوست ندارد در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. آب بیش از حد را دوست ندارد. میتواند از اول پاییز تا اول تابستان شکوفه دهد. آنها در اوایل بهار شروع به رشد سریع میکنند، اما به سمت تابستان که میرویم این رشد کمتر میشود. پیشرفت می کنند. دلیل کاهش این رشد، افزایش دما است. در اواخر تابستان و با نزدیک شدن به پاییز گل ما شروع به جوانهزدن میکند.
نکاتی دربارۀ گل کالانکوآ

مراقبت از کالانکوآ بسیار ساده است. با انجام مراقبتهای اولیه، شما میتوانید برای سالهای زیادی این گیاه را داشته باشید. با آبیاری و نگهداری در محیط مناسب، این گیاه میتواند خود را اداره کند. علاوهبراین، اگر به خاک و راحتی آن نیز توجه لازم را داشته باشید میتوانید کالانکوآیی با گلهای فراوان داشته باشد. ما میتوانیم بقیۀ مراقبتهای ساده را بهصورت زیر توضیح دهیم.
اگر میخواهید این گیاه آپارتمانی را داشته باشید باید دقت کنید که در هیچ چیز افراط نکنید. در میزان آبیاری، میزان نور خورشید، تعویض گلدان گیاه و… . این گل زیبا خاک خنک و مرطوب را دوست دارد. یکی از دلایلی که ترجیح میدهید گیاه کالانکوآ را در خانه نگه دارید این است که فضای کمی میگیرد. گل کالانکوآ نور بیشازحد خورشید یا آب زیاد را دوست ندارد. در فصل زمستان، آفتاب و در تابستان، سایه را میپسندد. دمای مطلوب برای کشت در یک مکان بسته باید بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد باشد. در فاصلۀ بین دو آبیاری لازم است منتظر بمانید تا خاک کاملاً خشک شود. ازآنجاییکه نیاز به رطوبت همیشگی ندارد، نگهداری از این گیاه نسبت به گلهای دیگر آسانتر است. هوای بسیار سرد و گرم به برگهای کالانکوآ آسیب میزند. بهراحتی تحت تأثیر جریانهای هوا قرار میگیرد. به همین دلیل در مقابل در و پنجرهها نباید قرار گیرد. رشد گیاه خیلی زیاد نیست. برای جلوگیری از هدر رفتن مواد مغذی گیاه، قسمتهای خشک و پژمرده شدۀ گیاه را جدا کنید. این گیاه یک بار در سال نیاز به مکملهای غذایی دارد. غذای مورد استفادۀ ارکیده، برای کالانکوآ نیز مناسب است.نحوۀ آبیاری

تامین رطوبت لازم گیاهان بهعنوان یکی از عوامل مهم در رشد یا از بین رفتن گیاهان مطرح است. این گیاه آبدوست است، اما اگر در آبیاری آن افراط کنید، قهر میکند. باید در فاصلۀ بین دو آبیاری خاک خشک شده باشد. در هر بار آبیاری از میزان آب یکسان استفاده کنید. برای این کار بهتر است لیوان یا ظرفی ثابت به این کار اختصاص دهید. تعداد آبیاری در فصل تابستان، دو روز در هفته و در فصل زمستان به یک روز در هفته میرسد. با کنترل خاک گل نیز میتوانید به تعداد آبیاری موردنیاز در هفته پی ببرید. توصیه میشود آب مورد استفاده در آبیاری، به مدت یک تا دو روز در ظرف باقی مانده، سپس استفاده شود. همانطور که د رمورد گل سنبل نیز اشاره شد، حتماً آب جمعشده در زیر گلدانها را تخلیه کنید. آبیاری بیشازحد، باعث پوسیدهشدن و در نهایت مرگ گیاه میشود.
خاک و میزان نور لازم

گل کالانکوآ گیاهی است که بهسمت نور خم میشود. برای همین لازم است گلدان را جابهجا کنید. گرم شدن توسط نور خورشید را دوست دارد، ولی از رابطۀ زیاد با خورشید هم خوشش نمیآید. نور زیاد میتواند منجر به خشکشدن نوک برگها شود. البته این به این معنا نیست که گیاه ما نور دوست ندارد! بلکه میخواهد به ما بگوید اگر میزان نور رسیده کم یا زیاد باشد، در رشد گیاه اختلال ایجاد میشود. در برخی از منابع آمده است که گیاه باید در طول دورۀ گلدهی به مدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت در تاریکی نگهداری شود. اما برخی منابع دیگر میگویند که این گلی است که تاریکی را دوست ندارد. بنابراین این بخش گیاه کمی معما است. البته بسته به نوع گیاه این خواسته میتواند تغییر کند. برای فهمیدن آن میتوانید از آزمون و خطا استفاده کنید. همان آسیبی را که دمای پایین برای گیاه دارد، درمای بالا نیز به همان میزان در گیاه آسیبدیدگی ایجاد میکند. بهمنظور پشتسرگذاشتن یک زمستان سالم و گلدهی، دمای اتاق نباید در ماههای زمستان کمتر از ۱۰ تا ۱۲ درجه باشد. آبی که در فصل زمستان برای آبیاری استفاده میکنید، بهتر است در دمای اتاق باشد. خاک مناسب برای این گل زیبا، خاک هوموسدار و باکیفیت است.
نحوۀ هرس و تکثیر گیاه

بهترین زمان برای هرس کالانکوآ، بعد از زمان گلدهی است. بهترین زمان، اواسط بهار تا آغاز تابستان است. بعد از هرسکردن میتوانید قسمتهای بریدهشده را بعد از ریشهزدن بکارید. قسمتهای خشک شدۀ گیاه را جدا کنید. با این کار هم از هدررفت انرژی گیاه جلوگیری میکنید و هم صاحب گیاه تر و تازه میشوید. تعویض گلدان گل بهتر است هر سال بعد از بازشدن و اتمام گلدهی (در اردیبهشت ماه) صورت گیرد. یکی از راههای تکثیر کالانکوآ، جداکردن قسمتهای مختلف گیاه (ساقه، ریشه، برگ) و کاشت دوباره آنها است. شاخههای بریدهشده را چند روز نگه داشته و با آب کم آنها را مرطوب نگه دارید. آب برابر باید در تمام گلدان ریخته شود و دمای آب باید با دمای اتاق یکی باشد. سالی یکبار باید با ویتامینها تقویت شود. مسئلۀ مهم دیگر لمسنشدن گیاه توسط اشیاء دیگر مثل دیوار است. این گیاه دوست ندارد در معرض لمس و تماس با دیگر اشیا باشد. تکثیر این گیاه بسیار آسان است. شما میتوانید هر قسمت از گیاه را که جدا کردهاید یا در آب نگه داشته، سپس در خاک بکارید، یا به طور مستقیم بعد از بریدن در خاک قرار دهید. حتی برگهای کالانکوآ را نیز میتوانید در خاک کاشته و گیاه جدیدی داشته باشید.
روشی ساده برای تکثیر گیاه

یکی از شاخههای گیاه را که گل ندارد به اندازۀ ۵cm برش دهید. سپس برگهای قسمتهای پایین را با یک قیچی تمیز، استریل یا چاقو جدا کنید. باقی ماندن دو سه برگ در قسمتهای بالایی کافی است. قسمت بریدهشده را به مدت دو تا سه روز روی یک حولۀ کاغذی تمیز نگه دارید بعد از این مدت گیاه را داخل هورمونهای ریشهزا قرار دهید. البته میتوانید این مراحل را انجام نداده و بعد از بریدن، گیاه را مستقیماً داخل خاک قرار دهید. اما با انجام روش اول سرعت رشد گیاه بیشتر میشود. بعد از قراردادن داخل مواد هورمونی، میتوانید شاخه را داخل خاک بکارید. گلدان انتخابشده برای گیاه حتماً دارای سوراخهای زهکشی باشد. بعد از کاشت، گیاه را آبیاری کرده، روی آن یک پلاستیک شفاف و روشن بکشید. مسئلۀ مهم دیگر در مورد گل کالانکوآ تخت تأثیر قرار گرفتن گیاه از عوامل بیرونی است. این گیاه با اینکه نگهداری بسیار آسانی دارد ولی بهراحتی هم میتواند تحت تاثیر مواد شیمیایی قرار گرفته و از بین برود.
این بار شما پیشنهاد دهید. دوست دارید در مقالۀ بعدی کدام گل آپارتمانی را معرفی کنیم؟
