ازآنجاییکه اگزما (eczema) بهعنوان یک اصطلاح خیلی کلی برای گروهی از خارشهای پوستی استفاده میشود، ارائۀ یک تعریف ساده از آن کمی دشوار است. اما میتوان با اطمینان گفت که بسیاری از افراد مبتلا به اگزما دارای علائمی همچون، خشکی، قرمزی و خارش پوست هستند. علائم و روشهای درمان اگزما باتوجهبه نوع آن و محلی که روی بدن ظاهر میشود، کاملاً متفاوت است. در ادامه با روزچین همراه شوید و انواع مختلف اگزمای پوستی را بیشتر بشناسید.
انواع اگزمای پوستی
همانطور که گفته شد اگزما میتواند علائم مختلفی داشته باشد، از سرخی و التهاب پوست گرفته تا جوشهای درشت و زخمهای عمیق. این بیماری در عصر حاضر بسیار فراگیر شده است. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که هماکنون حدود ۳۰ میلیون آمریکایی به اگزما مبتلا هستند و علت این امر را میتوان در زمینههای ژنتیکی، آلودگی هوا و ضعیفبودن سیستم ایمنی بدن جستوجو کرد. باتوجهبه این موارد همۀ ما ممکن است در معرض ابتلا به اگزما قرار داشته باشیم. اولین قدم برای پیشگیری یا حتی درمان اگزما، آشنایی با انواع مختلف آن است. در ادامه با انواع مختلف اگزما آشنا خواهید شد.
دراماتیت آتوپیک
دراماتیت آتوپیک، یا همان اگزمای ارثی، یکی از شایعترین انواع اگزمای پوستی است و وقتی مردم دربارۀ اگزما صحبت میکنند معمولاً به این مورد اشاره دارند. این نوع اگزما بیشتر در سنین پایین مشاهده میشود. از هر پنج کودک، یک نفر به اگزمای ارثی مبتلا است و درصد کمی از بزرگسالان به این نوع مبتلا هستند.
دراماتیت آتوپیک معمولاً با تکههای خشک، ضخیم و قرمز روی پوست و همچنین خارش همراه است. این نوع اگزما میتواند روی صورت، پوست سر، دست یا پاها ایجاد شود. دراماتیت آتوپیک یک بیماری دورهای است که در زمانهای مختلف شدت و ضعف آن تفاوت دارد. این بیماری میتواند در خانوادههایی با سابقۀ اگزما، تب یونجه (آلرژی فصلی) یا آسم ایجاد شود. دراماتیت آتوپیک میتواند دائمالعمر باشد، هرچند این بیماری در موارد بسیاری از کودکان، با افزایش سن بهبود یافته است.
اگزمای دیسیدروئید
این نوع اگزما با خارش و تاولهای درشت بهخصوص در کف دستان یا بین انگشتان همراه است. زخمهای درشتی که پوستهپوسته میشوند از علائم دیگر این بیماری هستند که میتوانند با گذشت زمان توسعه یابند. اگزمای دیسیدروئید میتواند در اثر استرس یا تماس زیاد با آب تشدید شود. همچنین کار با فلزاتی مانند کروم یا نیکل برای افراد مبتلا به این بیماری توصیه نمیشود. این بیماری بیشتر در زنان شایع است و اگر به بیماریهایی مانند تب یونجه یا دراماتیت آتوپیک مبتلا باشید، احتمال ابتلا به اگزمای دیسیدروئید برای شما بیشتر است. این نوع اگزما در فصول بهار و تابستان شدت بیشتری مییابد.
اگزمای دیسکوئید
اگزمای نامولار یا اگزمای دیسیکوئید با زخمهای التهابی گرد یا بیضیشکل همراه است. خارش یکی دیگر از علائم شایع در این نوع اگزمای پوستی است. در این نوع اگزما، خوشههای کوچک جوش، زخمهای التهابی را تشکیل میدهد. اگزمای نامولار بیشتر دستها و پاها را تحتتأثیر قرار میدهد و در مردان مسن شیوع بیشتری دارد. این بیماری در زنان جوان نیز دیده شده است، پس بهتر است خانمهای جوان خودشان را از این قاعده مستثنا ندانند. این نوع اگزما بین افرادی با پوست خشک و در فصل زمستان شیوع بیشتری دارد. اگر پوست خشکی دارید، مرطوبکردن مداوم پوستتان میتواند راهحلی برای پیشگیری از این بیماری باشد.
در این بخش با انواع اگزما آشنا شدید، اما در بخش بعدی این پرونده به روشهای درمان انواع اگزما میپردازیم. مثل همیشه همراه ما باشید.
منبع: Health