عوامل بسیاری وجود دارند که میتوانند خطر حملۀ قلبی را افزایش دهند. برخی از این عوامل خطرزا قابلکنترل بوده و برخی دیگر نیستند. طبق گزارش انجمن قلب آمریکا، عوامل پیشروندهای هستند که میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای عروق کرونری و همچنین حملۀ قلبی را افزایش دهند. در این بخش از پروندۀ سلامت قلب، روزچین قصد دارد با برخی از مهمترین عواملی که خطر حملۀ قلبی را افزایش میدهند، شما را آشنا کند. در ادامه با ما باشید.
افزایش سن و خطر حملۀ قلبی
همچنان که سن بالا میرود، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز افزایش مییابد. بیش از ۸۵ درصد از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی بالای ۶۵ سال دارند و این مورد تنها به زنان محدود نمیشود. اما حقیقتی که وجود دارد این است که آمار مرگومیر در زنانِ بالای ۶۵ سال که دچار حملۀ قلبی میشوند، بهمراتب بیشتر از مردان مسن با شرایط مشابه است.
سابقۀ خانوادگی
اگر میان خویشاوندان و خانواده و بهویژه افراد درجۀ یک خانواده سابقۀ بیماری قلبی وجود داشته باشد، خطر حملۀ قلبی ممکن است بسیار زودتر از سن ۵۵ (برای زنان) و سن ۶۵ (برای مردان) اتفاق بیفتد. بااینحال اگر شما چنین شرایطی هم داشته باشید، به این معنا نیست که به طور قطع دچار حملۀ قلبی میشوید و این تنها یک هشدار است.
دکتر میلانی (Dr. Milani)، سخنگوی انجمن قلب آمریکا، میگوید: «داشتن سابقۀ خانوادگی در زمینۀ بیماریهای قلبی لزوماً به این معنا نیست که شما هم مبتلا خواهید شد. شاید دلیل وجود بیماری قلبی در خانوادهتان، سبک زندگیِ اشتباهِ آنان بوده است. شما میتوانید با انتخاب یک سبک زندگی سالم، از این بیماری جلوگیری کنید.
نژاد
خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در نژادهای آفریقایی، آمریکاییهای مکزیکی، سرخپوستان آمریکایی و بومیهای هاوایی نسبت به سفیدپوستان بالاتر است. این امر ممکن است به علت بالاتر بودن نرخ برخی بیماریها در این مناطق باشد. برای مثال، آفریقاییها بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون هستند و همین امر یکی از زمینههای پیدایش بیماریهای قلبیست.
سیگارکشیدن خطر حملۀ قلبی را چندین برابر میکند
اگر هنوز تصمیم جدی برای ترک سیگار نگرفتهاید، باید بدانید که خطر حملۀ قلبی برای شما، دو تا چهاربرابر بیشتر از دیگران است و این یعنی فاجعه!
دکتر میلانی میگوید: «سیگارکشیدن بدترین عامل تشدیدکنندۀ بیماریهای قلبی و بهخصوص حملۀ قلبیست، زیرا موارد زیادی را تحتتأثیر قرار میدهد. سیگارکشیدن، علاوه بر اینکه روی مغز تأثیرات مخرب دارد، در بسیاری از موارد باعث بالارفتن سطح کلسترول خون شده و همچنین خطر لختهشدن خون در رگها را افزایش میدهد.»
اضافهوزن و خطر حملۀ قلبی
افرادی که دارای اضافهوزن و تودههای چربی در نواحی میانی بدن (شکم و سینه) هستند، بیشتر در معرض حملههای قلبی و مغزی قرار دارند. این امر ممکن است در حالی اتفاق بیفتد که این افراد هیچ فاکتور دیگری برای این بیماریها نداشته باشند. اما خبر خوبی که وجود دارد این است که همین افراد با رعایت یک رژیم غذایی سالم و درنهایت کاهش وزن میتوانند ریسک بیماریهای قلبی را بهحداقل برسانند.
دکتر میلانی رژیم غذایی مدیترانهای را برای کاهش خطر حملۀ قلبی توصیه میکند. در این رژیم، گنجاندن مقدار زیادی ماهی، میوه، سبزیجات تازه و چربیهای سالم مانند روغن زیتون در برنامۀ غذایی توصیه شده است.
در بخش بعدی این مطلب با ما همراه باشید و با دیگر عوامل افزایشدهنده خطر حملات قلبی آشنا شوید.
منبع: Health