تحقیقات جدید نشان میدهند که اضافه وزن بیشتر از آنکه به میزان مصرف غذاهای پرچرب مربوط باشد، میتواند به میزان خواب شبانه ربط داشته باشد. بر طبق یک گزارش جدید منتشرشده در PLOS ONE، افرادی که میزان خواب توصیهشده در شبانهروز را دارا هستند، نسبت به افرادی که کمخواب هستند، کمتر در معرض اضافهوزن و چاقی قرار دارند. طبق این مطالعه، حتی فرد کمخوابی که هیچ میلی به شیرینیجات ندارد هم میتواند در معرض چاقی و اضافهوزن قرار بگیرد. مطالعۀ مذکور بر روی ۱۶۱۵ فرد بالغ انگلیسی انجام شد و نحوۀ خواب و رژیم غذایی معمول آنان را مورد بررسی قرار داد. در این مطالعه همچنین موارد دیگری همچون فشارخون، کلسترول، قندخون و عملکرد تیروئید مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص شود میزان خواب شبانۀ هر فرد چه مقدار روی سلامتی فردیاش تأثیرگذار است. در ادامه با روزچین همراه شوید و دربارۀ تأثیر خواب بر تناسب اندام بیشتر بدانید.
نتایج شگفتآور آزمایش تأثیر خواب بر تناسب اندام
نتایج آزمایش تأثیر خواب بر تناسب اندام در چندین مورد اطلاعاتی تعجبآور را نشان داد. بهعنوانمثال کسانی که حدود ۵٫۵ ساعت خواب در شبانهروز داشتند، دارای میانگین دور کمر ۹۰ و شاخص تودۀ بدنی ۳۰ بودند. این در حالی است که افراد با میانگین خواب ۸ ساعت در شبانهروز دارای دور کمر حدود ۷۰ و شاخص تودۀ بدنی ۲۷ بودند.
طبق این مطالعه، بهعنوان یک قاعدۀ کلی، هر ساعت خواب اضافه در شبانهروز با کاهش ۰٫۳ درصدی سایز دور کمر و کاهش ۰٫۵ واحد، شاخص تودۀ بدنی همراه است. داشتن خواب خوب همچنین بر کاهش کلسترول خون و بهدنبال آن سلامت قلب تأثیر مستقیم دارد.
ناگفته نماند که رابطۀ بین مدت زمان خواب و تأثیر آن بر دیگر بیماریها در این مطالعه خیلی روشن نبود، اما میتوانست اطلاعاتی را به دست دهد.
نقد آزمایش تأثیر خواب بر تناسب اندام
گرگ پتر (Greg Potter)، محقق دانشگاه لیدز، معتقد است این مطالعه به احتمال زیاد نمیتواند معیار سنجش دقیقی برای کشف رابطۀ بین مدت زمان خواب و سایر بیماریها باشد. او میگوید ممکن است مردم به طور دقیقی وضعیت خواب و رژیم غذایی خود را گزارش نکنند. او همچنین معتقد است ازآنجاکه شرکتکنندگان این سنجش در یک نقطه از زمان مورد بررسی قرار گرفتند و نه در یک بازۀ زمانی مشخص، پس این آزمایش نمیتواند تأثیر تغییرات الگوهای خواب بر الگوهای رژیم غذایی را نشان دهد.
محققان معتقدند هرچند یافتههای این تحقیق نمیتواند خیلی دقیق باشد، اما حقیقتی در این بین وجود دارد که اثبات شده است و آن هم تأثیر مستقیم میزان خواب بر متابولیسم بدن است. آنان اعتقاد دارند که کمخوابی میتواند به طور قطع باعث کاهش سوختوساز بدن شده و در نهایت چاقی را به دنبال داشته باشد. پس بهتر است خواب کافی و باکیفیت را جدی بگیرید. اما مهمتر از همۀ این موارد پیدا کردن یک الگوی خواب مشخص است. اینکه برای خوابتان یک برنامۀ دقیق داشته باشید میتواند تا حد زیادی به داشتن یک خواب باکیفیت کمک کند.
منبع: Health